SAVRŠENA ROĐENDANSKA TORTA: Zove se "Bela dolina" i ne postoji osoba koja je ne obožava! (RECEPT)

Daša Lončarević

27. 10. 2025. 000000 19:00

Foto: Jutjub Printskrin/ Ivanaukuhinji

Ako volite lagane i kremaste torte, "Bela dolina" je pravi izbor za vas.

Sastojci:

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 600 g šećera (200 g po kori)
  • 3 supene kašike vinskog sirćeta

Za preliv i fil:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 7 kašika gustina
  • 1 puding od vanile
  • 15 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 8 dl mleka
  • 1 margarin

Za dekoraciju:

  • Umućen šlag po želji

Priprema:

Kore:

Umutite 5 belanaca sa 200 g šećera dok ne dobijete čvrst, sjajan šne. Dodajte 1 kašikuvinskog sirćeta i još kratko mutite. Smesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite (tačnije, sušite) koru u rerni zagrejanoj na 150°C oko 45 minuta.
Na isti način napravite ukupno tri kore.

Prelivanje čokoladom:

Kada se kore ispeku i prohlade, svaku premažite sa 100 g otopljene čokolade. Ostavite da se čokolada stegne pre dodavanja fila.

Fil:

Umutite 15 žumanaca sa 200 g šećera, gustinom i pudingom od vanile. U mleku (8 dl) skuvajte ovu smesu uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Kada se fil ohladi, dodajte umućen margarin i dobro sjedinite da bude gladak i kremast.

Filovanje:

Redosled slaganja je sledeći: kora prelivena čokoladom – fil – kora prelivena čokoladom – fil – kora prelivena čokoladom – fil.

Svaki sloj čokolade ostavite da se malo stegne pre nego što stavite fil, kako bi se torte lepo oblikovala.

Celu tortu premažite umućenim šlagom i po želji ukrasite rendanom čokoladom, bademima ili belim čokoladnim listićima.

Prijatno!

(Stil)

BONUS VIDEO: