JEDINI RECEPT ZA KOH KOJI VAM JE POTREBAN: Ništa se ne topi u usta kao ovaj kolač!

Daša Lončarević

24. 10. 2025. 000000 16:30

Foto: Shutterstock

Postoji kolač koji ne osvaja raskošnim filovima ni skupim sastojcima, već svojom jednostavnošću, mekoćom i mirisom koji vraća u detinjstvo. To je koh, desert koji se generacijama sprema u domaćim kuhinjama širom Srbije.

NJegova čarolija leži u spoju lagane, prozračne kore i mleka koje se nežno upija u svaki zalogaj. Nije ni presladak, ni težak — samo savršeno domaći. Često se služio nedeljom, nakon ručka, dok se iz kuhinje širio miris vanile i karamelisanog mleka, ali može biti i idealan desert uz jutarnju kafu.

Sastojci:

  • 6 belanaca
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera (za sneg)
  • 10 kašika griza
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za preliv:

  • 0,5 litara mleka
  • 6 kašika šećera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca.
Belanca umutite u čvrst, sjajan sneg, postepeno dodajući 6 kašika šećera. Kada sneg postane gust, dodajte jedno po jedno žumance, pa lagano sjedinite.

U smesu umešajte griz, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Mešajte varjačom ili silikonskom špatulom, samo toliko da se sastojci povežu.

Smesu sipajte u pleh (otprilike 20×30 cm) obložen papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok površina ne porumeni i kolač ne dobije zlatnu boju.

Dok se koh peče, u šerpi zagrejte mleko sa 6 kašika šećera i vanilom.
Kad mleko provri, sklonite ga sa ringle.

Kada izvadite koh iz rerne, odmah ga vrućeg prelijte vrućim mlekom — ravnomerno, da svaka pora upije slatku tečnost. Koh će na trenutak „popiti“ mleko i postati mekan i sočan.

Ostavite koh da se potpuno ohladi i da upije svu tečnost.
Najlepši je kad odstoji nekoliko sati u frižideru — tada se ukusi sjedine, a tekstura postane savršeno sočna.

Po želji, pospite malo rendane kore limuna, kokosovog brašna ili prelijte karamel-sosom za poseban šarm.

Prijatno!

BONUS VIDEO: