GIBANICA SA SIROM I KULENOM: Spoj tradicije i vrhunskog ukusa (RECEPT/VIDEO)

Isidora Čolaković

01. 11. 2025. 000000 11:00

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za preukusnu gibanicu. Isprobajte poseban trik sa umakanjem kora u nadev, koji garantuje da je svaki zalogaj mekan, a opet hrskav. Idealna je za doručak, večeru ili da je ponesete na put. 

Gibanica sa sirom i kulenom - sastojci:

500 g tankih kora za pitu

300 ml mleka

3 jaja

250 g sira (za veću gibanicu)

50 ml ulja (i još malo za premazivanje)

1 prašak za pecivo

50 g kulena (izdrobljenog/ sitno seckanog)

susam za posipanje

 Gibanica sa sirom i kulenom - priprema:

Izdrobiti sir, dodati unutra tri izlupana jaja, mleko, ulje i prašak za pecivo. Sve sastojke, osim kora, dobro izmešati da se dobije nadev.

Na sto staviti jednu koru, malo je premazati uljem. Zatim jednu celu koru umočiti u pripremljen nadev, pa je staviti na dno pleha. Još jednu koru takođe umočiti i staviti preko prve, malo je raširiti.

Preko staviti jednu punu kašiku seckanog kulena. Uviti u rolnicu i ređati u pleh koji je obložen pek papirom.

Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.

Rolnice zaseći po sredini (uzduž), pa još po jednom, opet na sredini. Premazati gibanicu uljem i posuti susamom.

Peći na 200°C oko 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Prijatno!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU