3 RECEPTA ZA KAFANSKU TELEĆU ČORBU: Uživaćete u savršenom ukusu

Isidora Čolaković

11. 11. 2025. 000000 16:00

Foto: Shutterstok

Teleća čorba je nezaobilazan deo svakog kafanskog menija. Gusta, mirisna i okrepljujuća, ova čorba vraća snagu i dušu, bilo da se služi kao uvod u ručak ili kao lek nakon duge noći. Prava kafanska čorba kuva se polako, s pažnjom, i svaka kafana ima svoj tajni dodatak koji joj daje prepoznatljiv ukus. U nastavku ti donosimo tri proverena načina pripreme kafanske teleće čorbe – klasičan, pikantan i kremasti.

Klasična kafanska teleća čorba

Sastojci:

700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 manji celer
1 veći crni luk
1 čen belog luka
1 list lovora
1 kašika brašna
1 kašika ulja ili masti
So, biber, suvi biljni začin po ukusu
Peršunov list za serviranje

Priprema:

Teleće meso operi, iseci na krupnije komade i stavi u lonac sa oko 2 litre hladne vode.
Dodaj očišćeno povrće, luk presečen na pola i lovorov list.
Kuvaj na tihoj vatri oko 1,5–2 sata, dok meso ne omekša.
U manjoj šerpici na ulju proprži brašno dok ne porumeni, pa razredi s malo supe iz lonca i vrati sve u čorbu.
Posoli, pobiberi i krčkaj još 10 minuta da se čorba sjedini.
Pospi seckanim peršunom i posluži toplo uz hleb ili pogaču.

Pikantna kafanska teleća čorba

Sastojci:

600 g telećih grudi ili kolenice
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 čen belog luka
1 paprika (crvena ili zelena)
1 manja ljuta paprika (po želji)
1 kašičica aleve paprike
1 kašika brašna
1 kašika svinjske masti
So, biber, suvi začin
Peršun ili celerov list

Priprema:

Na masti proprži sitno seckani crni luk do zlatne boje.
Dodaj seckanu papriku, beli luk i alevu papriku – kratko proprži da zamiriše.
Ubaci komade telećeg mesa, proprži ih sa svih strana, pa nalij oko 2 litre vode.
Dodaj šargarepu i ostalo povrće, začini po ukusu.
Kuvaj na laganoj vatri oko 2 sata, dok meso ne postane mekano.
Na kraju možeš dodati kašiku brašna razmućenu u malo vode za gušću teksturu.
Po želji, dodaj par kapi sirćeta i prstohvat bibera za autentičan kafanski šmek.

Kremasta kafanska teleća čorba (sa pavlakom)

Sastojci:

600 g telećeg mesa bez kostiju
1 šargarepa
1 manji koren peršuna
1 manji crni luk
2 kašike brašna
1 kašika putera
150 ml pavlake za kuvanje
So, biber, muškatni oraščić po ukusu
Sok od limuna ili malo sirćeta (po želji)
Seckani peršun za serviranje

Priprema:

Meso iseci na kocke i stavi da se kuva s povrćem u 1,5–2 litre vode.
Kada omekša, izvadi meso i procedi supu.
U drugom loncu otopi puter, dodaj brašno i napravi svetlu zapršku.
Postepeno dodaj procedenu supu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice.
Vrati meso, dodaj pavlaku i začine, pa kuvaj još 10 minuta na blagoj vatri.
Po želji dodaj malo limunovog soka za svežinu i posluži sa seckanim peršunom.

Saveti za savršenu čorbu:

Uvek koristi meso sa kostima – daje bogatiji ukus.
Kuvaj polako, na tihoj vatri, da se čorba "sama krčka".
Po želji, možeš dodati i šaku pirinča ili rezanaca pred kraj kuvanja.

(Stil)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU