Potopili celo selo da bi napravili jezero - desilo se čudo! Posle 20 godina crkva iz XV veka još stoji, a mesto je procvetalo na višem terenu

10. 11. 2025. 000000 20:00

Foto: Profimedia

Odlično vino, melanholični fado, prelepe plaže i opušten način života – sve to savršeno opisuje Portugal, jednu od najprivlačnijih turističkih destinacija Evrope. Lisabon, Porto, Sintra, Madeira i Azori odavno osvajaju posetioce, ali u sunčanoj regiji Alentežo krije se još jedan dragulj – brana "Alqueva", građevina koja je potpuno transformisala krajolik zemlje nekada iscrpljene sušama.

 

Smeštena na reci Gvadijani, na granici okruga Beža i Evora, brana zauzima teritoriju čak pet opština, a njena okolina prepuna je dvoraca. Ime je dobila po gradiću Alkueva, koji se nalazi na njenoj desnoj obali. Dovršena je 2002. godine i smatra se najvećom branom i veštačkim jezerom zapadne Evrope. Zahvaljujući sistemu navodnjavanja, nekada suve ravnice danas su prekrivene maslinjacima, vinogradima i voćnjacima narandži i jabuka.

 

U januaru 2010. godine, takozvano Veliko jezero (Grande Lago) napunjeno je do planiranog nivoa — prostire se na 250 kvadratnih kilometara, dugačko je gotovo 1.200 kilometara, a dostiže dubinu od oko 100 metara. Oko njega se nižu srednjovekovni dvorci, poput onih u Juromenhi, Alandroalu, Tereni, Monsarazu, Portelu, Mourãu i Mori.

Selo koje je potopljeno zbog budućnosti

Glavni cilj izgradnje brane "Alqueva" bio je stvaranje izvora električne energije i sistema za navodnjavanje koji bi preporodio Alentežo. Projekat je doneo nova radna mesta, sprečio napuštanje poljoprivrednog zemljišta i oživeo turizam. Veliko jezero, prošarano bajkovitim ostrvcima, danas nazivaju "unutrašnjim morem Portugala", a posetiocima nudi obilje aktivnosti – jedrenje, pecanje, vožnju kajakom, skijanje na vodi i planinarenje uz obalu.

 

No, izgradnja je imala i svoju cenu: potopljeno je čitavo selo Aldeia da Luz, koje je 2002. ponovo izgrađeno na nešto višem terenu. Novo selo ima 212 kuća, škole, trgove i crkvu posvećenu Gospi od Luza, koja je očuvala svoj autentični izgled iz 15. veka. Otvoren je i muzej koji čuva predmete iz starog, nestalog naselja.

 

Region oko jezera danas je poznat i po statusu UNESCO rezervata tamnog neba, gde gotovo da nema svetlosnog zagađenja – nebo je toliko čisto da se svaka zvezda vidi golim okom. A nakon dana provedenog na vodi, posetioci se opuštaju uz vrhunsku lokalnu kuhinju Alenteža: tradicionalnu "açordu" (gulaš od hleba i jaja), jela od svinjetine, domaće kobasice i izvanredna vina po kojima je ova regija postala poznata širom sveta.

(Pun kufer)

BONUS VIDEO: