KAKO ĆEMO UREĐIVATI TRPEZARIJE OD 2026. GODINE? Dizajneri kažu da 4 trenda dolaze i tu ostaju

Kristina LJubisavljević

16. 11. 2025. 000000 13:20

Foto: Shutterstock

Od drvene završne obrade koja daje svež osećaj do novih nijansi koje će biti zadužene za dobro raspoloženje - najveći trendovi u trpezariji za 2026. godinu su neočekivane verzije klasika.

- Današnje trpezarije su zamišljene da budu raznovrsne - dovoljno elegantne za proslave, a opet dovoljno udobne za svakodnevne obroke ili čak domaće zadatke - kaže dizajner enterijera Aši Valijani za The Spruce. 

Četiri trenda u trpezariji koji će transformisati način na koji se okupljamo, ručamo i zabavljamo u narednoj godini.

Svetlo drvo

Dizajneri se opraštaju od teškog, tamnog drveta tradicionalnih trpezarija - poput mahagonija i oraha - i umesto toga prihvataju opuštenu eleganciju ceroznog drveta. Ova završna obrada, stvorena tehnikom pranja krečom, omekšava prirodnu boju drveta, a istovremeno ističe njegovu prelepu teksturu. To rezultira ležernim, svetlošću ispunjenim izgledom koji trenutno podiže prostor, a istovremeno pruža osećaj lepote starog.

Boja tartufa

Prema rečima dizajnerke Ebi Volf-Vajs, u trpezariji ćemo videti veliki pomak ka zemljanim, tamnijim tonovima – posebno boji tartufa, bogatoj, zasićenoj nijansi koja dodaje karakter, a istovremeno funkcioniše kao neutralna. Za razliku od tradicionalnih sivih, ova bogata smeđa donosi osećaj udobnosti u trpezariju. Volf-Vajs takođe predlaže da se pogleda dalje od zidova, jer će ova boja dotati luksuzan dodir trpezarijskim stolicama ili klupama i iznenađujuće je praktična u prostorijama sklonim mrljama.

Neusklađeni trpezarijski setovi

Lako je da u trpezariju ubacimo sto i stolice u skladu sa istim stilom i završimo sa uređivanjem. Ali prema rečima Volf-Vajs, sve više dizajnera prihvata kombinovani nameštaj kako bi stvorili prostore koji deluju personalizovano, a ne kao iz salona.

- Mislim da se ljudi sve više osećaju prijatno kombinujući i uparujući, gradeći te slojeve.

Povratak tradiciji

Dizajnerka Aši Valijani predviđa obnovljeno interesovanje za ritual i tradiciju.

- Postoji želja da se ceremonija vrati u obroke poput paljenja sveća, postavljanja stola. Mislim da je to delimično nostalgija, ali i reakcija na to koliko su naši životi postali brzi i digitalni.

Ovaj trend nije isključivo vezan za formalnost – već za to da svakodnevni trenuci budu malo posebniji, piše The Spruce. 

BONUS VIDEO