6 POSNIH KREMASTIH SALATA: Recepti idealni za slavsku trpezu
Foto: Shutterstok
Posne salate su nezaobilazan deo slavske trpeze, a kremaste varijante posebno se ističu svojom aromom i teksturom. Bilo da želite jednostavan doručak, predjelo ili glavno jelo na slavskom stolu, ove salate će zadovoljiti sve ukuse. Donosimo šest posnih kremastih salata koje su jednostavne za pripremu, a neodoljivo ukusne. Ukoliko želite, imate recepte za 8 najpopularnijih torti koje se najčešće pripremaju za slavu.
1. Posna pašteta – jednostavno i kremasto predjelo
Ova posna pašteta je idealna i kao predjelo na slavama, ali i kao namaz za tost ili pecivo. NJena priprema traje svega 15 minuta, a može stajati nekoliko dana u frižideru.
Sastojci:
1 konzerva tunjevine u ulju
1 konzerva sardine u ulju
250 g posnog margarina
Sok od 1/2 limuna
Po želji: so i kiseli krastavčići
Priprema:
Margarina ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Ocedite ulje iz tunjevine i sardine.
Margarinu dodajte ribu i umutite u kompaktnu masu. Posolite po ukusu i dodajte sok od limuna. Sitno naseckajte 2-3 krastavčića i umešajte u paštetu. Ohladite u frižideru u porcelanskoj posudi i poslužite.
Savet: Pašteta je najbolja kad odstoji jedan dan. Odlično se slaže sa tostom i toplim čajem.
2. Urnebes posna salata – bogata i aromatična
Urnebes je kremasta salata koja kombinuje slatko, kiselo i blago ljuto, stvarajući savršen balans ukusa.
Sastojci:
Kuvani krompir
Mrkva od turšije
Kiseli krastavac iz tegle
Posni majonez
Posni kačkavalj (rastitelen)
Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom, zatim oljuštite i ostavite da se ohladi. Narendajte krompir, mrkvu od turšije, kiseli krastavac i kačkavalj u posudu. Preko slojeva dodajte posni majonez i ponovite postupak dok ne završite. Salatu završite slojem majoneza i kačkavalja, ukrasite po želji.
Savet: Slaganje slojeva daje salati vizuelnu lepotu i dodatnu teksturu.
3. Salata Bomba – šarena i hranljiva
Salata Bomba je prava eksplozija boja i ukusa. Idealna je za one koji žele lagano, ali hranljivo jelo.
4. Posna salata sa kikirikijem i kukuruzom
Sastojci:
1 šolja slanog pečenog kikirikija
1 pakovanje kukuruza šećerca
2 kašike posnog majoneza
2 kašike posne pavlake
1 šolja pirinča
1 šolja šampinjona iz tegle
1 sveža crvena paprika
So i biber po ukusu
Priprema:
Obarite kukuruz i pirinač odvojeno. Iseckajte kikiriki, šampinjone i papriku.
Pomešajte posnu pavlaku i majonez, pa dodajte obarene i iseckane sastojke. Posolite i pobiberite, dobro izmešajte, dekorisite po želji i ostavite u frižideru.
Savet: Možete dekorisati peršunom, čeri paradajzom ili rendanim posnim kačkavaljem. Lepa je i u staklenim činijama.
5. Posna ruska salata
Sastojci:
500 g kuvane bele ribe (som, oslić)
500 g barene mešavine povrća
5 kiselih krastavčića
Posni majonez (domaći)
1/2 l vode
1 kašika vegete
3 kašike gustina
1 dl ulja
Sok od 1/2 limuna
2 kašičice senfa
Priprema:
Ribu skuvajte i očistite od kostiju, pa iseckajte. Povrće skuvajte i ohladite, a krastavce sitno iseckajte.
U vodi sa vegetom skuvajte gustin da se zgusne, pa mutite mikserom dodajući kap po kap ulja. Dodajte limunov sok i senf, sjedinite s povrćem i ribom. Prelijte posnim majonezom i dobro ohladite u frižideru.
Savet: Gustin sprečava stvaranje grudvica i daje kremastu teksturu.
6. Posna kremasta salata od šampinjona
Sastojci:
400 g šampinjona
1 glavica luka
Posni majonez
So, biber
Po želji limunov sok ili vinsko sirće
Priprema:
Šampinjone blago propržite sa lukom. Pomešajte sa posnim majonezom i začinima.
Dodajte po želji limunov sok ili vinsko sirće za naglašavanje arome.
Savet: Idealna za ljubitelje umami ukusa, kremasta i blago začinjena.
(Stil)
BONUS VIDEO: