KAKO DA SAMI NAPRAVITE DOMAĆE OVSENO MLEKO? Idelno za one koji poste, a ne vole kafu bez mleka

Kristina LJubisavljević

28. 12. 2025. 000000 13:30

Foto: deposit

Ako tražite jednostavnu, domaću alternativu mleku koja će biti savršena za kafu, pahuljice ili posne kolače, ovseno mleko je idealno rešenje.

Za razliku od kupovnih verzija, domaće mleko od ovsa je brzo za pripremu, kremasto i prirodno sladunjavo, a uz nekoliko dodataka možete ga prilagoditi svom ukusu.

Sastojci:

  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 720 ml vode
  • 10 ml meda (ili po ukusu)
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat morske soli

Priprema:

1. korak: Blendanje

Stavite ovsene pahuljice, vodu, med, vanilu i so u blender. Blendajte 30 sekundi dok voda ne postane kremasta i bela. Pazite da ne blendate predugo kako mleko ne bi postalo sluzavo.

2. korak: Procedite mleko

Postavite fino sito ili gazu preko velike posude i procedite mleko. Nemojte pritiskati ovsenu kašu da izađe više tečnosti, jer tako nećete dobiti kremastu teksturu bez grudvica.

3. korak: Opcionalno dvostruko procedite

Za ekstra glatko mleko, procedite još jednom. Kašu bacite.

4. korak: Hlađenje i čuvanje

Prelijte mleko u bocu ili teglu i stavite u frižider. Najukusnije je kada je hladno. 

(Stvar ukusa)