POSNI PODVARAK: Ručak za dane posta (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

08. 12. 2025. 000000 10:00

Foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 

  • 30 ml ulja
  • 1 praziluk ili jedna veza mladog luka
  •  1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • pola kašičice mlevenog bibera
  •  kiseli kupus 
  •  pola glavice seckanog belog luka.
  • po želji lovorov list

Sastojci za aromatični krompir:

  • pola kilograma krompira (isečenog na kolutove)
  •  20 ml ulja
  •  jedna kašičica slatke paprike
  •  pola kašičice ljute paprike
  •  pola kašičice mlevenog bibera
  •  jedna kašičica belog luka u granulama
  •  pola kašičice suvog začina

Sastojci za posnu projaru

  • 400 g kukuruznog brašna
  •  250 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašičica praška za pecivo

Priprema:

U veću šerpu sipajte ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte seckani praziluk ili mladi luk i pržite ga dok ne postane staklast i mekan. Zatim dodajte seckani kiseli kupus koji ste prethodno dobro oprali i iscedili da ne bi bio previše kiseo. 

Kupus pržite zajedno sa lukom, uz povremeno mešanje, sve dok ne omekša i ne dobije blago prženu boju. Kada je kupus upržen, sklonite šerpu sa vatre i dodajte jednu kašičicu slatke paprike, pola kašičice ljute paprike i mleveni biber. Dobro promešajte. Vratite kupus na tihu vatru i dodajte jednu do dve šolje vode ili posnog bujona. 

Posolite po ukusu. Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan. Pred sam kraj kuvanja, dodajte pola glavice seckanog belog luka i sve dobro izjednačite. Krompir isecite na kolutove, a zatim ga u šerpi pomešajte sa uljem, slatkom paprikom, ljutom paprikom, mlevenim biberom, granulama belog luka i solju.

 U pleh u kojem je kupus (podvarak) po celoj površini ubodite kolutove krompira. Ako nemate dovoljno mesta, možete ih ređati i oko kupusa. Za projaru, pomešajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu i sve dobro izmešajte kašikom. Izlijte smesu u manji, podmazan pleh. Stavite pleh sa kupusom i krompirom u rernu zagrejanu na 200°C ili 220°C. 

Krompir pokrijte folijom i pecite dvadesetak minuta. Zatim uklonite foliju i pecite dok krompir ne dobije lepu, zlatnu koricu. Projaru pecite u posebnom plehu na 200°C oko trideset minuta.