POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

09. 12. 2025. 000000 12:30

Foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

  • 500 g gotovih tankih kora za pitu
  • 50 ml ulja za premazivanje pleha i kora
  • 500 g krompira (isečenog na sitne kockice ili izrendanog).
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 sveža crvena paprika
  • 1 veći paradajz
  • pola veze peršunovog lista.
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašika suvog začina
  •  so po ukusu

Priprema:

U tiganju zagrejte deo ulja i kratko propržite sitno seckani crni luk i crvenu papriku dok ne omekšaju. Kada su luk i paprika uprženi, prebacite ih u veliku posudu. Dodajte sitno isečeni (ili izrendani i isceđeni) krompir, seckani paradajz i sve začine (so, biber, slatka paprika, suvi začin i peršun).

Dobro promešajte da se fil sjedini i da bude sočan od ulja. Uzmite pleh i premažite ga uljem. Raširite kore, a preostalo ulje pripremite za premazivanje. Položite prvu koru u pleh i premažite je uljem. 

Preko nje stavite drugu koru, ali nju ne premazujte ničim. Na tu drugu koru rasporedite ravnomerno fil sa krompirom, lukom, paprikom i paradajzom. Zarolajte kore u rolnu. Rolnice ređajte u pleh i onda ih presecite po sredini. 

Zatim se svaki taj deo opet preseče po sredini, tako da dobijete male rolnice. Premažite ih ostatkom ulja. Zagrejte rernu na 200°C i pecite pitu oko 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite je otkrivenu da se ohladi i zadrži svoju hrskavost.