ČOKOLADNA ČAROLIJA U ČAŠI: Poslastica koja se ne peče savršena za nenajavljene goste

Kristina LJubisavljević

20. 12. 2025. 000000 08:00

Foto: Shutterstock

Kuhinja postaje srce doma, a kako želimo da pripremimo više različitih recepata, deserti bez pečenja se savršeno uklapaju u taj ritam. Donose čaroliju praznika bez mnogo truda, ostavljajući više vreme za zajedničke trenutke za stolom. 

Sastojci (za 4 čaše):

200 g krem sira ili maskarponea, 200 ml slatke pavlake, 100 g crne čokolade, 2 kašike meda ili šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, mleveni keks, narendana kora pomorandže, seckani lešnici ili bademi. 

Priprema:

Čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U posebnoj posudi sjediniti krem sir, med i vanilu, pa dodati otopljenu čokoladu.  Lagano umešati šlag dok se ne dobije svilenkasta kremasta smesa. U čaše slagati red mlevenog keksa, malo rendane kore pomorandže, pripremljenu smesu, pa ponoviti slojeve. Ohladiti u frižideru najmanje 2 sata. Za malo dekoracije odozgo posuti seckanim lešnicima.