RECEPT ZA POSNE ČUPAVCE: Idealno rešenje ukoliko tražite preukusnu poslasticu

Isidora Čolaković

20. 12. 2025. 000000 15:00

Foto: Deposit

Koliko puta ste se našli pred izazovom da pripremite desert u vreme posta, a da ne žrtvujete onaj bogati, puni ukus na koji su vaši ukućani navikli? Često se dešava da su posni kolači suvi ili teški, ali posni čupavci koje ćemo vam danas predstaviti menjaju tu priču iz korena. Zamislite miris tople čokolade i kokosa koji se širi kuhinjom, obećavajući sočan zalogaj koji se topi u ustima, a da pri tom ne sadrži ni kap mleka ili jaja.

Ovaj recept je odgovor na vaše traganje za savršenom poslasticom koja miri tradiciju i potrebe savremenog posta. Ovi posni čupavci nisu samo alternativa, oni su često sočniji i mekši od onih pripremljenih na klasičan način, zbog čega nestaju sa tanjira dok su još vrući. Priprema je brza, jednostavna i ne zahteva skupe sastojke, što ih čini idealnim rešenjem za iznenadne goste ili popodnevno uživanje uz kafu.

Zašto su ovi posni čupavci toliko posebni?

Tajna se krije u biskvitu koji, zahvaljujući posebnom odnosu ulja i vode, ostaje neverovatno vazdušast. Kada se takav biskvit potopi u bogatu čokoladnu glazuru, on upija arome poput sunđera, zadržavajući vlažnost danima. Mnogi koji su probali ovaj recept tvrde da ne bi ni primetili razliku u odnosu na mrsnu verziju, a neki ih čak preferiraju zbog laganije teksture.

Potrebni sastojci za biskvit:

400 ml vode (može i gazirana za dodatnu mekoću)
300 g brašna (meko tip 400)
250 g šećera
150 ml ulja
3 kašike džema od kajsije (ključni sastojak za mekoću)
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakao praha
Sastojci za neodoljivu glazuru:
150 g posne čokolade za kuvanje
150 g margarina (posnog)
100 ml vode
100 g šećera
200 g kokosovog brašna za valjanje

Priprema korak po korak

Prvo, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa. U dubljoj činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i kakao. Zatim lagano dodajte tečne sastojke – vodu, ulje i džem. Sve dobro sjedinite žicom za mućenje ili mikserom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Džem od kajsije ovde igra ključnu ulogu jer povezuje teksturu i daje specifičnu aromu.

Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije približno 30×20 cm) i pecite oko 20 do 25 minuta. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja na kocke željene veličine.

Magija umakanja i serviranja

Dok se biskvit hladi, pripremite preliv. U šerpicu stavite vodu, šećer, margarin i izlomljenu čokoladu. Zagrevajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se sve ne sjedini u sjajnu glazuru. Kada se preliv malo prohladi, svaku kocku biskvita viljuškom umočite u čokoladu, a zatim bogato uvaljajte u kokosovo brašno.

Nema lepšeg osećaja od ponosa kada na sto iznesete domaće kolače koji izgledaju kao iz najbolje poslastičarnice. Ovi posni čupavci nisu samo desert, oni su dokaz da se i u vreme posta može uživati u vrhunskim ukusima. Ne čekajte posebnu priliku – iznenadite svoje ukućane već večeras ovim čokoladnim oblacima i uverite se zašto tanjir ostaje prazan u rekordnom roku!

(Krstarica)

BONUS VIDEO: