RECEPT ZA MAĐARSKE PRŽENICE: Po jednom sastojku se razlikuju od naših, a on potpuno menja ukus

Kristina LJubisavljević

22. 12. 2025. 000000 08:00

Foto: Deposit

Po čemu se mađarske prženice razlikuju od onih na koje smo navikli? Dodaju jedan sastojak koji obara sa nogu.

Sastojci za 5 osoba

  • 20 kriški starog hleba
  •  10 kriški topivog sira
  • 300 g izrendanog topivog sira
  •  300 ml mleka
  •  100 g brašna
  •  4 jaja
  •  ulje za prženje

Priprema:

U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova i iscediti.

Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.

Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.

U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu.

Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće, prenosi Stvar ukusa.

Jako važno kada pravite prženice

Pripremati jednu po jednu prženicu. Dakle, kratko umočiti u mleko, preklopiti, uvaljati u jaje, brašno, posuti sirom i odmah spuštati u vruće ulje. I tek onda spremati drugu prženicu.

Nipošto ne pripremiti sve odjednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.

(Krstarica)