RECEPT KOJI SE PRENOSI SA KOLENA NA KOLENO: Napravite savršenu bundevaru (VIDEO)

Isidora Čolaković

21. 12. 2025. 000000 11:30

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za pitu koja je spolja hrskava, a unutra mekana i mirisna. Spremljena je na poseban način koji spaja tradiciju i jedan neočekivani preliv. Savršen spoj bele bundeve, cimeta i krckavih kora napraviće pravu čaroliju na vašem stolu, a miris koji će ispuniti kuću vratiće vas u najlepše dane detinjstva. Pogledajte kako se pravi bundevara koja se ne zapisuje, već se prenosi s kolena na koleno!

Bundevara - sastojci:

500-600 gr bele bundeve
malo cimeta
malo muskatnog oraščića
2 vanilin šećera
100 gr suvog groždja
100 gr šećera po želji

Za premaz:

3 jaja
50 ml ulja
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
100 gr griza
9 list gotovih kora

Bundevara -priprema:

Umutili smo jaja penasto i dodali šećer po želji. Zatim smo dodali ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz, pa sve lepo izjednačili da dobijemo fin premaz.

Prvu koru premazujemo uljem, kao i treću koru, jer na svaku treću koru (odnosno na jednu trećinu ukupnih kora) razbacujemo rendanu bundevu. Sledeće dve kore se filuju na isti način – na svaku treću se stavlja bundeva dok ne utrošimo materijal. 

Pripremljenu pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 do 45 minuta, dok ne dobije onu prelepu zlatnu boju i postane hrskava.