POSNA BAJADERA: Ovaj recept će postati centar svake trpeze (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

22. 12. 2025. 000000 13:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je: 

  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 120 g posnog margarina
  • 100 g čokolade
  • 100 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • posni keks
  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema: 

Vodu i šećer staviti da provri, pa u to dodati margarin i čokoladu i mešati dok se sve ne istopi, a zatim skloniti sa vatre. Kikiriki i orahe prethodno malo prepeći u tiganju da puste miris, pa ih samleti tako da ostanu i krupniji parčići. 

Keks takođe podeliti, pa jednu polovinu samleti, a drugu rukama izmrviti na krupnije komade da se osete pod zubom. U toplu smesu sa čokoladom dodati kikiriki, orahe i obe vrste keksa, pa sve dobro promešati da dobijete gustu masu. 

Smesu izliti u pleh (30x20) koji ste obložili pek papirom ili u silikonski kalup, pa dobro pritisnuti i poravnati. 

Za glazuru istopiti 100 g čokolade sa dve kašike ulja, preliti preko bajadere i ostaviti na hladnom da se dobro stegne pre sečenja.