CELA ITALIJA OKO BOŽIĆA I NOVE GODINE MIRIŠE SAMO NA OVAJ KOLAČ: Mi smo pronašli originalni recept!

Daša Lončarević

23. 12. 2025. 000000 16:30

Foto: Deposit

Panettone je božićni kolač, ali i deo tradicije, simbol porodičnih okupljanja i neizostavni deo praznične trpeze u Italiji. Mekan, vazdušast i bogat aromama citrusa i putera, panettone se generacijama priprema po pažljivo čuvanim receptima. Mi smo pronašli jedan originalni recept koji možete lako isprobati kod kuće i uneti dašak italijanskog Božića u svoju kuhinju.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g putera (mekog)
  • 4 žumanca + 1 celo jaje
  • 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
  • 150 g suvog grožđa
  • 100 g kandirane pomorandže ili limuna
  • Rendana korica 1 limuna
  • Rendana korica 1 pomorandže
  • 1 kašičica vanile
  • Prstohvat soli

Priprema:

Aktivirajte kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna, pa ostavite 10-15 minuta da zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, dodajte jaja, žumanca, vanilu, korice citrusa i aktivirani kvasac.

Umutite i postepeno dodajte omekšali puter, meseći dok ne dobijete glatko, elastično testo.

Umešajte suvo grožđe i kandirano voće, pa pokrijte i ostavite da naraste 2–3 sata (dok se ne udvostruči).

Premesite testo, prebacite u kalup za panettone (ili visoki okrugli kalup) i ostavite da naraste još 1 sat.

Pecite na 170°C oko 45-50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ohladite pre sečenja – panettone je najbolji sutradan.

Savet:

Tradicionalno se služi uz espreso, kapućino ili slatko desertno vino, a često se dodatno puni kremom od vanile ili čokolade.

(Zadovoljna)

BONUS VIDEO: