RECEPT ZA RUČAK BEZ MESA: Kada ovako spremite tikvice, oduševiće i one koji ih ne vole (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

25. 12. 2025. 000000 10:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 1 velika tikvica
  • 1 struk praziluka
  • 1 paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 mali krompir
  • 4 paradajza
  • 1 mala kašika gustina
  • malo aleve paprike
  • 200 ml kisele vode
  • 1 ljuta papričica
  • 8 suvih šljiva

Priprema:

Na malo ulja prvo dobro izdinstajte praziluk, papriku i šargarepu dok ne omekšaju, pa dodajte veliku tikvicu isečenu na krupnije kocke i jedan mali krompir koji će dati potrebnu gustinu. Dinstajte na tihoj vatri dok povrće ne pusti svoj sok, a zatim ubacite četiri iseckana paradajza da jelo dobije finu kiselu notu i postane bogato.

 Kada se sve lepo ukrčka i počne da liči na gusti gulaš, u 200 ml kisele vode razmutite kašiku gustina i malo aleve paprike, pa prelijte preko povrća da se sve lepo poveže. Pred sam kraj kuvanja, ubacite krupno nasečenu ljutu papričicu da ostane čvrsta i osam suvih šljiva koje će jelu dati poseban šmek.

Pustite da sve baci još koji ključ samo pet minuta da se mirisi sjedine, a sos postane svilenkast i taman onoliko gust da se u njega može umočiti hleb.