Oglas
· · Komentari: 0

Nova odluka suda u vezi sa Šakirom: Bila optužena za utaju poreza, a sada došlo do preokreta

Španski sud obustavio je istragu o navodnoj poreskoj prevari koju je počinila kolumbijska pop zvezda Šakira, nakon što se protiv nje vodila istraga zbog utaje 6,6 miliona evra.

1715349460_profimedia-0870764919.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Tužioci su otvorili slučaj u julu, navodeći da je ona koristila mrežu kompanija da prevari špansku poresku upravu za 6,6 miliona evra 2018. godine, prenosi Gardijan. Mesec dana kasnije, pevačica je platila 6,6 miliona evra za izmirenje duga.

Tužioci su u sredu zatražili da se odustane od krivičnog postupka zbog ''nedostatka dokaza", na šta je sud pristao. Iako je Šakira počinila ''nepravilnosti“ u svojoj poreskoj prijavi iz 2018. godine, sud je rekao da to ''nije dovoljno da predstavlja krivično delo protiv poreskih vlasti" i da u njenom ponašanju nije otkrivena ''namera da počini prevaru".

Po Molins, jedan od njenih branilaca, pozdravio je tu odluku, rekavši da je njome "stavljena tačka na klevetničku kampanju koju su poreske vlasti vodile" protiv Šakire i "dokazuje da pevačica nikada nije bila prevarant". NJegova klijentkinja je ''potpuno zadovoljna jer je sud priznao da nije počinila nikakvu krivičnu prevaru", dodao je on.

Odluka znači da Šakira ima samo jedan nerešeni administrativni slučaj koji treba da reši u vezi sa svojim prihodima iz 2011. godine, kada je provela ''najviše 70 dana u Španiji, ni pola minimuma da bi se smatrala poreskim rezidentom", rekao je njen pravni tim.

Sudska presuda doneta je šest meseci nakon što je Šakira rešila raniji slučaj poreske prevare, postigavši nagodbu u poslednjem trenutku sa tužiocima na dan otvaranja njenog novembarskog suđenja o prihodima koje je zaradila između 2012. i 2014. godine. U tom slučaju, tužioci su tražili kaznu od više od osam godina zatvora. Optužili su je da je prevarila poreske organe za 14,5 miliona evra u predmetu koji se odnosio na to koliko je vremena živela u Španiji. Šakira je odbacila optužbe, rekavši da se preselila u Španiju sa punim radnim vremenom tek 2015. godine.

Do trenutka suđenja, ona je već platila 17,45 miliona evra za izmirenje zaostalog poreskog duga, rekli su tužioci. To suđenje je završeno istog dana, nakon što je pevačica pristala da plati kaznu od skoro 7,8 evra.

Šakira (47) sada živi u Majamiju sa svoja dva sina nakon raskida sa fudbalerom Barselone Đerarom Pikeom. On je osuđen za poresku prevaru 2016. godine i naloženo mu je da plati 2,1 milion evra kazni i zaostalih obaveza, a Vrhovni sud Španije je poništio tu presudu 2021.

(B92.net)

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas