Kako su umesto baka "zakon" postali JUTJUBERI? Ovo su RAZLOZI zbog kojih je došlo do krize autoriteta kod dece

15. 04. 2020. 000000 13:38

Foto: Depozitfoto

Nekada se bez pogovora slušalo i poštovalo to što kažu roditelji, učitelji, stariji, nadređeni na poslu... Šta se promenilo, zašto su danas poljuljani autoriteti? Pred kim stojimo mirno i ko je, žargonski rečeno, postao “zakon”?

Pročitajte još: TRI razloga zašto su BAJKE bolje od crtanih filmova

Psiholog Milica Zarin ističe da su mališani zahvaljujući najrazličitijim sadržajima na internetu otkrili nove vidike i idole:

Agresivni mališani
Sve je više mališana koji se nasilno ponašaju prema okolini i roditeljima, kojima su idoli takozvani opasni momci, žele lagodan život i brzo zarađen novac. To je loše i poražavajuće, a korektivni faktor je uvek prvo porodica. Ne treba da čekamo da nam država rešava problem sa decom, to moramo da učinimo sami.

Deca se preko interneta informišu o influenserima, blogerima, jutjuberima i sličnim ličnostima koje nekima od njih postaju autoritet. Ne treba im braniti da gledaju takve sadržaje, već je važno racionalno i dobronamerno razgovarati sa njima i objasniti im zašto to neko radi.

Nema više granice između roditelja i dece...

Drugi razlog je takozvano spljošteno društvo, mešanje granica između roditelja i dece. Roditelji danas često kažu: “Ne mogu mu ništa, nemam uticaj.” To je pozicija nemoći. Ne postoji hijerarhija i vertikalni red, već horizontalna orijentacija, u stilu - deca i roditelji se oko svega dogovaraju. To nije dobro. Odrasli su ti koji procenjuju šta je dobro za dete.

Sagovornica podseća da je porodica mesto gde se gradi autoritet i odakle sve počinje.

Zatajili i mediji

Ali roditelji nisu jedini krivci. Osim porodice zatajilo je i društvo, a veliku odgovornost snose i mediji.

Autoritet se gradi u porodici, pa vrtiću...

- Svi smo odgovorni. Mediji danas svesno padaju sve niže. Veliki uticaj imaju i rijaliti programi i zvezde takvih sadržaja. Ne branite deci da ih gledaju, jer će ih tako više privlačiti, ali im objasnite da se na njima zarađuje novac i tražite alternativu među drugim poznatim ličnostima.

Milica Zarin smatra da kriza autoriteta mora da se ispravlja najpre u porodici, zatim u vrtiću, u školi, na radnom mestu...

Pročitajte još: Štiteći decu od kućnih poslova pravite grešku: Istraživanje traje 75 godina i sasvim je jasno

- Često klijenti na psihoterapiji kažu da imaju problem sa autoritetom na poslu, a to se nekada ogleda u tome što mi ne procenjujemo da li šef ili nadređeni poseduje određeno znanje i stručnost da bi bio na tom mestu. Dakle, nemamo problem sa autoritetom i sa osobom za koju smatramo da je vredna poštovanja, već zato što mislimo da ne treba da bude hijerarhijski na toj poziciji.