Oglas
· · Komentari: 0
IGRA

Posvetite se deci za praznike, biće oduševljena ovom IGROM: Potrebni su vam papir i flomasteri da napravite ČETIRI VOJVODE

Dovoljan je jedan flomaster i želja da se ceo dan provede sa detetom koje će pamtiti do kraja života

Igra6.jpg
Foto: A. M.
Oglas
Igra "Četiri vojvode"
Foto: A. M.

Najlakše se uči uz zabavu, pa napravite društvenu igru na temu školskog gradiva. Jedan papir iz Bloka 5, flomaster i figurice su dovoljne da dete zajedno sa roditeljem osmisli igru.

Pročitajte još: TRI razloga zašto su BAJKE bolje od crtanih filmova

Uzmite knjigu iz istorije i odaberite temu. Deca u petom razredu uče Stari vek, pa bi igra na temu Grčko-persijskih ratova ili put kojim je Hanibal stigao do Rima bio dobar izbor.

Odaberite temu iz udžbenika istorije i neka dete nacrta mapu.

Šestaci uče Srednji vek i krstaški ratovi ili dolazak Osmanlija u Evropu su neke od ideja. Sedmacima je najvažnije da detaljno nauče Prvi i Drugi srpski ustanak. Osmaci uče Prvi i Drugi svetski rat, pa je igra poput „Četiri vojvode“ odlično rešenje.

Mogu i plastične figure
Foto: A. M.
Dete mora aktivno da učestvuje, a ukoliko donosi rekvizite i daje ideje - ostvaren je cilj!

Na papiru iz Bloka 5 treba nacrtati mapu i to treba da uradi dete, jer na traj način uči i geografiju. Na mapi sa ucrtanim većim gradovima, rekama i planinama, dete treba da nacrta i krugove po kojima će se pioni kretati, uključujući start i kraj. Krugova ne bi smelo da bude manje od 20.

Mogu i plastični vojnici
Foto: A. M.
Pitanja mora da osmisli roditelj prema školskom gradivu i može da ih kasnije dodaje.

Za to vreme roditelj piše pitanja na listićima iste veličine. Pitanja moraju da budu iz gradiva i treba da ih bude što više. Recimo, petake treba pitati o minojskoj kulturi, osnivanje Rima…

Šestacima postavljati pitanja o Karlu Velikom i Vizantiji, sedmake ko su bile dahije… Osmacima se mogu postavljati pitanja o gvozdenom puku, ko je bila Milunka Savić, o Albanskoj golgoti i proboju Solunskog fronta. Pitanja mogu i da se kasnije dopisuju, jer je cilj da se celo gradivo, uz šalu, prođe i što lakše zapamti.

Pitanja iz gradiva
Foto: A. M.

Na kraju se biraju figurice koje mogu biti i obični pioni iz „Ne ljuti se čoveče“, ali i figurice koje dete odabere, poput zelenih plastičnih vojnika. Ili, jednostavno, čepovi od plastičnih flaša.

Figurice mogu da budu i čepovi flaša!

Ukoliko dete učestvuje u osmišljavanju igre i donosi rekvizite postignut je pun pogodak.

Pročitajte još: Postoje TRI ključne rečenice koje treba da kažete detetu da bi postalo GENIJE

Pravila igre mogu da budu jednostavna i da se pioni kreću uz bacanje kockice od početka do kraja uz obavezu da igrač tačno odgovori na pitanje.

Mogu da se dodaju i polja poput „zatvora“ ili „vraćanja na početak“ ukoliko odgovori pogrešno na posebno napravljena „teška“ pitanja.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas