Rado biste udomili sve napuštene životinje? Možda patite od HORDAŠENJA

25. 02. 2020. 000000 12:55

Foto: Depozitfoto

Hording ili hordašenje se prepoznaje i kod osoba koje sakupljaju životinje do broja koji ugrožava njihovo zdravlje, a ponekad čak i život.

Pročitajte još: Da li ste HORDER? Bolest savremenog doba, a najčešće se javlja kod žena - ovo su SIMPTOMI

Obično to čine sa mačkama i psima, stavljajući ih u velikom broju na mali prostor. Često je reč o potomcima svojih ljubimaca kojih se gazda teško odriče. Tu spadaju i osobe koje su spremne da udome sve napuštene životinje, jer misle da će im biti bolje kod njih.

Horderi drže životinje u negihijenskim uslovima, ali to ne priznaju.

U stanju su da dovode životinje i drže ih bez dovoljno hrane i vode, u prljavštini i bez dovoljno nege, bez veterinarskog nadzora i lečenja. Ova vrsta hordinga predstavlja poseban vid zlostavljanja životinja.

Pročitajte još: Šta izbor kućnog ljubimca govori o nama: Pse vole KREATIVCI, a kakvi su ljubitelji MAČAKA?

U razvijenim zemljama, u kojima se o svemu više vodi računa, pozivaju se nadležne institucije o zlostavljanju životinja, a kada se stariji hordaši razbole dolaze i socijalni radnici.

NJihovim ispitivanjem obično se sazna da im je u detinjstvu nedostajalo roditeljske ljubavi i pažnje, te da sada imaju opsesivnu potrebu da o nekome brinu i budu bliski, što čine u odnosu na životinje - navode stručnjaci.