Ukoliko slušalice ne čistite pravilno i redovno, preti vam infekcija

07. 06. 2020. 000000 16:30

Slušalice su postale sastavni deo naših života još od pronalaska vokmena. Danas, mnogi su prihvatili aktivniji stil život koji obavezno uključuje slušalice radi lakšeg obavljanja nekoliko poslova istovremeno.

Pročitajte još: Znate li kako da instalirate DARK MOD na Vac apu? Ništa lakše

Iako smo deo generacije "kupi i odbaci", možda se ušteda novca krije i u jednostavnom čišćenju slušalica jer smo spremni da za dobar zvuk izdvojimo i po nekoliko stotina evra.

Infekcija ili čišćenje? 
Pogledajte unutrašnjost ušnih jastučića ili žičane mrežice. Svakodnevne navike rezultirale su mesečnim nakupljanjem masti i prašine zarobljene u malim pukotinama naših slušalica. Slušalice  ubacamo u torbe, džepove gde se i mešaju sa drugom prašinom i prljavštinom i potom ih stavimo u uši. Ovako povećavamo šansu za infekciju uha, začepljenje ušnog kanala i skupo putovanje u lekarsku ordinaciju.

Čišćenje zahteva malo više nežnosti, finijeg dodira i kratak spisak "alata" koji možemo naći verovatno u svakoj kući. Donosimo savete kako da očistite slušalice, i one tipa bubice (stavljaju se u uho u vidu dva zvučnika) i standardne slušalice (rajf koji se stavlja na glavu i nosi dva veća zvučnika).

Pročitajte još: Pet novih igrica stiže u martu

Šta je potrebno za čišćenje slušalica?

  1. Mala krpica​​
  2. Alkohol za utrljavanje tj. sredstvo za suvo pranje ruku 
  3. Štapići za čišćenje ušiju/meka četkica za zube
  4. Sapun
  5. Voda
  6. Blu-tak (smesa nalik plastelinu koja se koristi za čišćenje prljavštine sa elektronskih uređaja, dostupna u radnjama za popravku mobilnih telefona po ceni od nekoliko stotina dinara)

Čišćenje "bubica" slušalica

Jedinica koju ubacujemo u uši proizvodi zvuk i najvažniji  je deo slušalica. 


Foto: Piksabej

Držite slušalice tako da su mrežaste stranice, mini zvučnici okrenuti prema dole. Pomoću suve, meke četkice za zube lagano četkajte žičanu mrežicu ​​kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu. Lagano čuknite spoljnu stranu kako biste istresli dodatnu prljavštinu na mrežicu.

Pročitajte još: Šta su SDD uređaji? Novih 512 GB neizbrisive memorije

Pomoću pamučne krpice pređite preko žičane mreže i uklonite prljavštinu. Blu-tak će pokupiti sve neželjene supstance i ostaviti vašu mrežicu ​​bez ostataka. Navlažite malu krpu alkoholnim sredstvom za čišćenje ruku i brzo obrišite metalnu mrežicu, ​​kao i žice.

Čišćenje klasičnih slušalica

Oni su malo komplikovanije jer uključuju delikatnije delove poput kožnih ili penastih ušnih jastučića.

Uklonite ušne jastučiće i obrišite spoljnu stranu slušalica malom krpom natapkanom sa malo sapuna i tople vode. Posušite suvom krpom i ostavite da se potpuno osuši.

Pročitajte još: Da li ste VIRTUELNI hrčak? Moguće je da imate PROBLEM, a da niste ni svesni

Navlažite malu krpu alkoholnim sredstvom iza čišćenje ruku i nežno obrišite spoljnu stranu ušnih jastučića. Zatim umočite štapić za čišćenje ušiju u alkoholno sredstavo za čišćenje ruku i koristite ih za čišćenje uglova i pukotina između plastičnih delova.

Nanesite malo alkoholnog sredstva za čišćenje preko površine penaste mreže i lagano trljajte i desnu i levu stranu. Ovo će pomoći u uništavanju bakterija koje se nalaze u ušnim jastučićima.  Ostavite ušne jastučiće da se potpuno osuše pre nego što ih ponovo pričvrstite.