Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

PRE AMERA! Na Mesec je prva stigla ĆIRILICA, a da li ste znali da je ima i na VENERI

Komunisti su bili najbolji promoteri ćirilice, jer je prvi u svemir odleteo "Sputnik", a 1959. godine su ostavili pločice sa natpisima na Mesecu koje su, deset godina kasnije, dočekale Nila Armstronga. Isto su uradili i na Veneri. Latinica je prva stigla jedino do Marsa.

Oglas

Kada je Sovjetski Savez 21. avgusta 1957. ispalio u svemir interkontinentalnu balističku raketu "R-7 Semjorka" komunisti nisu ni znali koliko su uradili na promociji ćirilice.

Pročitajte još: Ko je Valentina Tereškova, živa legenda Rusije? Prva žena koja je letela u svemir, a lik njene ćerke krasio je omot svima poznate ČOKOLADE

Dva meseca kasnije, 4. oktobra 1957. godine, u svemir lansiran prvi veštački satelit "Sputnik 1", a mesec dana kasnije, 3. novembra 1957. godine, svemirska letelica "Sputnik 2" odnela je u istoriju psa Lajku. Na svi ovim letelicama natpis „SSSR“ bio je napisan na ćirilici. Tačnije, na "Sputniku 2" je ime države napisano punim imenom : Soюz Sovetskih Socialističeskih Respublik. Prvi američki satelit je lansiran u svemir tek 31. januara 1958. godine.

Ćirilica osvojila Mesec Foto: Piksabu

Sovjetski Savez je još 2. januara 1959. lansirao svemirsku letilicu "Luna 1" koja je trebalo da se spusti na Mesec, a u sebi je nosila dve metalne kugle, s natpisima „SSSR яnvarь 1959“ („SSSR januar 1959“). Bilo je predviđeno da se metalne kugle pri padu rasprše i razbacaju ćirilične medaljone po Mesecu. Nažalost "Luna 1" je promašila mesečevu orbitu.

Na prvoj kacigi u svemiru, koju je nosio Gagarin, natpis je bio na ćirilici.

Rusi su poznati kao uporan narod, pa je misiju uspešno obavila "Luna 2" koja je lansirana 12. septembra 1959. godine i dva dana kasnije se spustila na Mesec. Naravno, "Luna "2 je nosila svoje metalne kugle s ćiriličnim natpisima „SSSR sentяbrь 1959“  koje je uspešno pobacala po mesečevoj površini.

I prvi čovek koji je otišao u svemir bio je Jurij Gagarin. On je 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici "Vostok 1", nosio prvu kacigu na kojoj je stajao ćirilični natpis -  „SSSR“.

SSSR
U Luni 2 su se nalazili i metalni pojasevi s natpisom „sentяbrь 1959“ i imenom države – Soюz Sovetskih Socialističeskih Respublik.
Armstronga su na Mesecu dočekali medaljoni sa ćirilicom.

Ćirilica je nastavila da putuje svemirom dalje od Meseca, jer je kosmički program SSSR bio u ekspanziji. Zahvaljujući sovjetskoj svemirskoj letelici Venera 3 ćirilica je stigla na našu susednu planetu - Veneru. To se dogodilo marta 1966. godine kada je sovjetska letelica ukrašena ćirličnim slovima sletela na Veneru.

Pročitajte još: Ivana Groznog odgajila je SRPKINJA, a sada je otkriveno šta je uticalo na to da UBIJE NA HILJADE LJUDI

Latinica je uspela da "pobedi" ćirilicu samo na Marsu, gde je prvi sleteo Nasin robot "Insajt". Ipak,  ruski kosmonauti i dalje redovno borave na svemirskoj stanici "Mir" i putuju svemirom sa ćiriličnim natpisom – Rossiя.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas