Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Milica Mataruga

16. 03. 2020. 000000 17:59

montaza UTG Leapers

U lovu i rekreativnom streljaštvu, a sve češće i u sportskim disciplinama, oružje je neodvojivo od optičkog nišana. Često se zanemaruje ono što povezuje ova dva bitna elementa - nosači optičkih nišana.

Pročitajte još: Da li je izraelski "Masada" pretekao austrijski "Glok"? Novo oružje protiv 40 godina starog pištolja

Evropski proizvođači prstenova za montažu optike, sa čuvenim "pedigreom" poput EAW ili "Sphur" po ceni neretko premaše vrednost prosečnog karabina u rukama naših lovaca. Američka kompanija "Leapers, Inc." razvija, proizvodi i distribuira širok spektar inovativnih i tehnološki naprednih proizvoda za lov i sport, orijentisanih na mnoštvo različitih platformi.

Za taktičku i praktičnu namenu

UTG Leapers proizvodi različitu dodatnu opremu za najpopularnije "duge cevi" na tržištu, sa naglaskom na taktikal/praktikal orijentisane korisnike i svoje novitete redovno promoviše na sajmu Šot Šou u Las Vegasu. Bilo da se radi o civilnim varijantama jurišnih pušaka predviđenih za praktično streljaštvo ili karabinima za lov, ova američka firma nudi širok spektar prstenova za montažu.

Zainteresovani i Evropljani

Za optičke nišane sa tubusom prečnika 25, 30, 32 i 34 mm, za Viver, Pikatini ili UIT montažnu šinu, sa dva ili čak šest šrafova po prstenu, brzo skidajuće, sa tunelom. Asortiman je zaista ogroman, a cene skromne, čak i po našim standardima (počinju od devet dolara, a veći broj modela košta od 11 do 15 dolara za par prstenova).

Pročitajte još: Zavodljivo lepa, crna i smrtonosna: Promocija prototipa srpske jurišne puške "Morana"

Izrađeni su od aluminijumske legure MIM tehnologijom i zaštićeni anodizacijom, ali u ponudi imaju i čelične prstenove.