Nema više PROKLETSTVA: Najlepši egipatski DEČAK dobija muzej, a cena ulaznice neočekivano niska

20. 03. 2020. 000000 10:39

Foto: Depozitfoto

Iako je nekoliko puta odlagano otvaranje novog Velikog egipatskog muzeja sada je definitivno najavljeno da će do kraja godine turisti moći da uđu u velelepno zdanje. Tačnije, neki su i do sada, koji su bili spremni da plate 250 dolara za privatnu turu, mogli da vide muzej pod skelama, ali je broj znatiželjnih turista bio sve veći pa je ova mogućnost ukinuta.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)

Oni koji su posetili stari muzej, čuvenu ružičastu zgradu na Tahrir trgu, imali su utisak da se nalaze u skladištu umetnina. Stari muzej je otvoren još u 19. veku i nije imao velike mogućnosti za renoviranje. Nova zgrada je arhitektonsko čudo od stakla, čelika i betona, a u njoj će se čuvati blago koje je Hauard Karter 1922. godine pronašao u grobu faraona-dečaka Tutankamona.

Ideja stara skoro 30 godina
Još od 1992. godine se priča o novom muzeju,pre svega da bi se izbegla čuvena kairska gužva.
Veliki egipatski muzej biće najveći na afričkom kontinentu.

Muzej se nalazi u Gizi, u pustinji kraj piramida, pa je atmosfera neuporedivo lepša nego u srcu Kaira. Arhitekta Henegan Peng osmislio je prostor za 5.398 predmeta, između ostalog i šest zlatnih kočija, pronađenih u grobu ovog faraona, a kolekciju pripremaju egipatski i japanski arheolozi.

Pronalazak Tutankamonovog groba izazvalo je legende o faraonovom prokletstvu.
Muzej će biti kod piramida
Foto: Arhiva Novosti

Tutankamon je sahranjen 1334. godine pre naše ere u 18. godini. Presto je preuzeo od oca Amenhotepa kada je imao samo osam godina. Bio je oženjen sestrom Ankesenamun, sa kojom je imao dve ćerke. NJegova posmrtna maska, od čistog zlata, smatra se jednim od najlepših umetničkih dela Starog veka.

Pročitajte još: Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Muzej se popularno naziva GEM (Grand Egyptian Museum) i očekuje se da će u prvih godinu dana privući pet miliona turista. Karta će koštati oko 20 evra, koliko su ulaznice za Luvr ili Metropoliten muzej.