Korak ispred svih: Kinezi razvijaju 6G mrežu

Kristina Malešević

02. 04. 2020. 000000 20:15

Foto: Depositphotos

Razvoj 5G mreže postao je stvar prošlosti za Kineske stručnjake! I dok se u nekim delovima sveta očekuju prvi uređaji i razvoj 5Gogije, Peking je otišao korak dalje i najavio planove za razvoj 6G tehnologije kako bi učvrstili svoju nadmoć u bežičnim vezama u svetu.

Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije formiralo je dva nova tima za razvoj 6G mreže. Zadaci ovih timova su da povezuju nekoliko vladinih agencija i objedinjuju više od 30 stručnjaka sa univerziteta, istraživačkih centara i najnaprednijih IT korporacija.

Pročitajte još: NASA omogućava istraživanje svemira sa mobilnog telefona

Potpredsednik vlade Vang Si primetio je da trenutno globalno znanje ostaje u "istraživačkoj fazi" i da tačan put do 6G mreže još nije jasan. Međutim, Peking je odlučan u pobedi u trci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji i planira da predstavi detaljan plan razvoja 6G mreže.

Pročitajte još: 5G mreža: Kako se tehnologija bori protiv virusa Covid-19?

Kineske kompanije bile su u intenzivnoj konkurenciji sa svojim američkim i južnokorejskim rivalima prilikom razvijanja 5G mreže koja će omogućiti brži internet i naprednije pametne telefone. 

Direktor Huawei, jedan od lidera u 5G revoluciji, Ren Džengfei, potvrdio je da kompanija već odavno radi na razvoju 6G mreže, ali da će ova tehnologija stići tek za deset godina.