Retko idete u toalet, ali ne uzimajte odmah lekove: Olakšajte život prirodnim sredstvima

19. 05. 2020. 000000 11:00

Foto: Depozitfoto

Ukoliko imate opstipaciju ili narodski rečeno zatvor, to nije iznenađujuće. Iako jedete možda i češće, razmislite o tome šta je na vašem jelovniku.

Pročitajte još: Lekove zamenite voćem i povrćem: Uz pomoć krompira i mušmula možete da izbegnete lekara

Stručnjaci ističu da je za ovakvo stanje creva najčešće odgovorna određena vrsta hrane koju unosite. Ukoliko ne konzumirate dovoljno namirnica sa vlaknima, kao što su povrće i voće, a uz to imate i terapiju, možete da očekujete da se pojavi ovo neprijatno stanje. Stres kojem smo svi izloženi, posebna je vrsta okidača za pojavu opstipacije.

Prirodna sredstva su bolja od laksativa.

Šta možemo da uradimo da se ovaj poremećaj eliminiše ili makar uredi? Uzimanje žestokih laksativa svakako pomaže, ali može da dovede i do kontraefekata, o čemu treba voditi računa. Laksativi mogu da iz organizma izvuku hranljive sastojke, stvore zavisnost kod onog ko ih uzima, ali i da izazovu ponavljanje opstipacije, upozoravaju stručnjaci.

Pomažu ishrana sa vlaknima i čaj od sene.

Zato bi prirodni lekovi trebalo da imaju prednost u terapijskom smislu, tvrde zagovornici alternativnog lečenja. Biljni laksativi i sredstva za omekšavanje stolice bez dodavanja šećera su, po njihovom mišljenju, lek izbora.

Pročitajte još: Ako odlazite na posao pre 10 ujutru, može biti velikih posledica: Evo šta kažu stručnjaci

Treba ih uzimati po potrebi i samo nakratko. Osim toga, treba jesti što više žitarica i piti mnogo tečnosti. Ako se tome doda i bar malo vežbanja, na probleme sa crevima i zatvor svako može brzo da zaboravi.