Kako su sankcije Amerikanaca uticale na kinesku kompaniju? Huawei izgubio 10 milijardi dolara prihoda na tržištu SAD

Kristina Malešević

13. 04. 2020. 000000 00:21

Foto: Pixabay

Kompanija Huawei, kao i sve druge kineske kompanije, u toku protekle godine izgubile su veliki deo prihoda zbog sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Kini. 

Tako su se prihodi kompanije Huawei u 2019. godini bili umanjeni za čak 10 milijardi dolara samo zbog obustave prodaje uređaja u Americi.

Pročitajte još: Možete li da zamislite da naočare puštaju muziku i uspostavljaju poziv? Sada je i to moguće (VIDEO)

Direktni potrošači su ono za čime najviše žali ova kompanija, jer 54% ostvarenih prihoda širom sveta ostvarivala je u ovoj zemlji. Tačnije, pametni telefoni, tableti i prenosni računari, koji nisu prodati u Americi  "odnela" su oko deset milijardi dolara očekivanih prihoda na američkom tržištu.

Pročitajte još: POTVRĐENO! OnePlus8 Pro stiže u aprilu: Glavna kamera sa 48MP i vrhunski Sony senzori (Video)

Ukupno, kompanija je u ovom segmentu ostvarila prihod oda 66,93 milijardi dolara, a očekivali su oko 77 milijardi dolara.

Za ovu godinu, kompanija Huawei je već otkrila prognoze prodaje svojih pametnih telefona i očekuje se pad za oko 20% u odnosu na 2019. godinu, u kojoj su na tržište plasirali 238.5 miliona uređaja. Zbog toga je zatvoreno gotovo 5.000 njegovih radnji samo u SAD, a polako se pripremaju identični potezi i u ostatku sveta.