Kao žilet za "tili čas" (Foto)

Milica Mataruga

26. 05. 2020. 000000 11:00

ken-onion - foto: Ninoslav TRIFUNOVIĆ

Verujemo da će se mnogi složiti da je malo stvari koje mogu da iznerviraju korisnika kao tupi noževi. Pogotovo kada predstoji njihovo korišćenje u znatnom obimu, recimo, prilikom tradicionalnog svinjokolja... Tada se često potegne pitanje ko je majstor koji je oštrio noževe i kako ih treba oštriti.

Od džepnih do elekričnih modela

U kompaniji “Vork Šarp, Najf i Tul Šarpener” duže od decenije razvijaju različite vrste oštrača, prilagođenih različitim profilima korisnika. Pre nekoliko godina na sajmu u Nirnbergu imao sam priliku da proučim i isprobam njihovu ponudu. Najjednostavniji modeli su oni ručni, dovoljno kompaktni da mogu da stanu u džep svakog korisnika. Ipak, sasvim su dovoljni za doterivanje zatupljenog sečiva na terenu, recimo prilikom lova ili kampovanja.

Pročitajte još: Čelični lav sa Apenina pokorio Evropu retro modelima

Osnovni model, foto: “Vork Šarp”

Pravu okosnicu njihovog programa čine električni oštrači. Zbog činjenice da koriste gradsku električnu mrežu, a ne baterije, ne možemo ih smatrati u potpunosti prenosivim alatima, ali tako koriste jače električne motore, te je snaga uređaja veća, a oštrenje lakše.

Jednostavno rukovanje

Original - osnovni model koji sam isprobao je iznenađujuće jednostavan za upotrebu, pa čak i osobama koje nemaju nikakvog iskustva sa oštrenjem noževa, ali su iznenađujući eksperti u njihovom tupljenju. Zamena vodišta sečiva je izuzetno jednostavna i laka. Dovoljno je popustiti matice koje ga drže i povući ga, te postaviti drugi odgovarajući komad. Pomenuta vodišta se vizuelno lako razlikuju, a na njima su jasno obeležene i tačne vrednosti uglova oštrenja, da ne bi došlo do zabune. Kako većina korisnika oštrač upotrebljava prvenstveno za noževe, ovu operaciju uglavnom nećete ni morati da koristite. Ili barem ne tako često.

Kaiš sa granulacijom 220 je poslužio za prvobitno oštrenje, foto: N. Trifunović

Tri granulacije abraziva

Takođe, zamena kaiševa sa abrazivom je vrlo jednostavna i laka. Pritisnete prema dole deo kojim se dobija zategnutost kaiša i malo ga uvrnete u stranu. Zatim jednostavno svučete kaiš i zamenite drugim, uvrnete potiskivač nazad i polako otpustite potiskivač. Sa desne strane se nalazi crveni točkić pomoću kojeg možete da centrirate kaiš u slučaju da ne klizi u potpunosti preko vodećeg valjka. Sam opis ove kompletne operacije skoro da traje duže nego sama zamena. Uz oštrač dolazi šest kaiševa sa tri različite finoće. Najgrublji (granulacija 120) služi oštrenju alata kao što su sekire i slično. Srednje krupna granulacija abraziva sa finoće 220, namenjena je za oštrenje noževa. I ona najfinija sa oznakom 6000, za koju imamo utisak kao da je nanešena na kaiš od gume je namenjena poliranju, odnosno finalnom doterivanju reza.

Vodište sa jasno obeleženim uglovima, foto: “Vork Šarp”

Što se same operacije oštrenja tiče, toliko je jednostavna da praktično svako ko je u stanju da uključi uređaj u struju i drži nož u ruci, može da dobije oštro sečivo. Kao prvo, potrebno je izabrati odgovarajuće vodište, odnosno ugao oštrenja. Kako se ovi uređaji uglavnom koriste za samo jedan tip sečiva, jasno je da će jednom postavljeno vodište tu trajno i ostati. Sečivo postavimo u odgovarajući prorez, spustimo ga do kraja i bez velikog pritiskanja, oslonimo bočno na vodište, pustimo motor u rad i ravnomernim potezom povučemo sečivo preko kaiša. Poželjno je da motor ugasimo u onom trenutku kada je vrh noža još uvek na kaišu. Na taj način neće dolaziti do preteranog trošenja vrha, odnosno njegovog zatupljivanja.

Prevrnuta “žica” znak oštrine

U zavisnosti od zatupljenosti, potrebno je nekoliko puta prevući sečivo sa obe strane. Na primer, Spajderko Kat, nož na kojem sam isprobao oštrenje, posle tri prevlačenja sa obe strane, bio je spreman za narednu fazu – poliranje. Najlakši način da prepoznate da je sečivo spremno za poliranje je tako što ćete jednostavno osetiti prevrnutu “žicu”. Sve dok nju ne osetite, znajte da nož nije oštar. U stvari, ovo je karakteristika zajednička za sve načine oštrenja sečiva. Jednom kada ste dobili potrebno prevrtanje žice, zamenite kaiš i stavite onaj sa najfinijom granulacijom za poliranje. Ceo proces prevlačenja reza ponovite jednom ili dva puta naizmenično sa obe strane i posao je završen! Ceo proces traje minut-dva, a rezultat će biti nož koji je u stanju da brije.

Kada je vrh noža u ovoj poziciji, pravo je vreme za zaustavljanje motora, foto: N. Trifunović

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

Ken Onion je nazvan po proslavljenom nožaru, čije ime će verovatno mnogi prepoznati, pogotovo ljubitelji Keršou noževa. U principu, ovaj model ima neke dodatne mogućnosti, koje, ruku na srce, neće biti potrebne većini korisnika. Neke od tih osobina su jači motor, veći izbor kaiševa nešto veće širine, veći izbor uglova oštrenja i varijabilna brzina.