· · Komentari: 0
Laminatni lukovi

Indijanci kao inspiracija: "Svaki luk pravim kao da je za mene i samo najbolji kvalitet i perfomanse mogu da dođu u obzir"

Godinama strpljivo radeći, skupljajući znanje, osnivač “Bušmanskih lukova” došao je do veoma naprednih konstrukcija i lukova vrhunskih perfomansi

busman.jpg
busman - Bušman Bovs

Mnoge lukarske radionice počnu kao hobi, ali retke postanu vrhunske, kao što je Bušman Bovs. Većina je počela u malim svaštarskim radionicama, garažama, improvizovanim prostorima sa istim takvim alatima. Sa ograničenim znanjem, resursima i mogućnostima. Mnogi drugi zanati i delatnosti ne opstaju u takvim, uslovim ali ne i lukari.

Neke od njih postanu srednje ili veće firme, neke ostanu porodični posao, a ima ih i sa samo dva-tri zaposlena. Ali retke su one koje postanu vrhunske sa samo jednim čovekom koji vodi sve, kao Stiven Dževit u Bušman Bovsu, sa Floride. Od početne zamisli i crteža do gotovog proizvoda, od marketinga do prodaje. Oduvek se divio i poštovao kako su starosedeoci Indijanci živeli, a od malih nogu privlačili su ga luk i strele.

Prelep klasičan luk sa rukohvatom - malim umetničkim delo

Uzor Indijanci

Kako je imao pristup velikoj količini najboljeg drveta za izradu primitivnih lukova (čuvena divlja pomoranža - osage orange, maklura), pre četvrt veka počeo je da ih pravi. Nikada nije prošao nikakvu zvaničnu obuku niti kurs, već je učio iz sveg dostupnog materijala i na osnovu grešaka i pokušaja. Posle nekoliko godina okušao se u pravljenju laminatnih lukova i tu ostao do danas.

Pročitajte još:Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

Prvi zvaničan luk kojim je stupio na tržište bio je model nazvan Nativ Amerikan (američki starosedelac). Ovaj model pravi i danas. Osim njega u radionici nema zaposlenih. Čitava procedura, od početka do kraja, od izrade do prodaje zasniva se samo na njemu. U ponudi ima četiri modela: Nativ Amerikan, Stativ Rikrv (statični duplo zakrivljeni luk) Spartan Long Rikrv (spartanski dugi zakrivljeni luk) i Skiitian - skitski luk.

Četvrt veka usavršavanja

Jedna od osnovnih verzija modela Amerikan Nativ

Amerikan Nativ. Ovaj model po konstrukciji predstavlja refleks defleks long bou. Čak naginje ka hibrid konstrukciji krakova, koja je negde između dugog luka i zakrivljenog luka. Ovaj model pravi se u dužinama od 56 inča do 64 inča u razmacima od po dva inča. Takođe, moguće ga je naručiti i u verziji sa tzv. zulu nokovima (dupli nok), kojima se donekle, može birati bolja iskoristljivost krakova na dve dužine natega, kao i promena snage luka. Radi se, takođe i u verziji Spartan (posebna verzija ovog modela koja uključuje sve najbolje karaktiristike kako izgleda i ukrasa tako i perfomansi). Početna cena osnovnog modela je 850 dolara.

Bušmen Statik Rikrv. Ovo je veoma brz jednodelni rikrv luk. Gladak u nategu, bez imalo trzaja prilikom odapinjanja strele. Neobično tankih krakova sa statičnim zakrivljenjem vrha kraka. Pravi se u veličinama od 58 do 62 inča, takođe sa zulu nokovima i mogućnošću Spartan verzije. Cena baznog modela je 1050 dolara.

Vrlo uski i zakrivljeni kraci

Spartan Long Rikrv. Model koji zalazi u klasu super rikrv lukova (super zakrivljenih lukova). Brzina i mekoća natega su njegove osnovne karakteristike, pored toga što se pravi samo kao dvodelna verzija luka tzv. brejk of. Dužine u kojima Stiven nudi ovaj luk su 58, 60 i 62 inča. Nema verziju baznog modela već se nudi samo u verziji Spartan. Cena mu je 1600 dolara.

Skitian Bou. Kako mu i samo ime kaže, vodi poreklo od originalnog skitskog luka. Vrlo zahtevnog dizajna elegantnog oblika. Međutim, napravljen od modernih materijala ovaj dizajn pokazao je još veće prednosti. Brz, tih i bez vibracija, pravi se u veličinama od 58 do 62 inča. Takođe u bazičnoj i Spartan varijanti i sa zulu nokovima. Cena osnovnog modela je 1050 dolara.

Najbolje od najboljeg

Spartan serija je ponuda samog majstora Stivena, da uradi sa lukom šta god vam padne na pamet u smislu izbora materijala, oslikavanja, specijalnog materijala koji se koristi u avio i svemirskim tehnologijama kao što su npr.l karbon, G 10 tzv. dragon overlaeri itd. Jednom rečju najbolje od najboljeg.  

Spartan serija obeležena je posebnim logom

Prosečan kupac danas teško shvata koliko truda i rada se ulaže u jedan ovakav luk. Još teže je to kupcima naviklim na hiper-produkciju i svakodnevne novine koje su u stvari najčešće samo "kozmetička zatezanja" već postojećih modela, te im cena ovakvog proizvoda sigurno nije jasna.

Skitski luk u karbonskoj G10 verziji.  primerak koji bi poželeo svaki streličar


Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Ko ih onda kupuje i kolike su cene ovakvog rada? Kupci su ostrašćeni streličari širom sveta, koji jednim ovakvim modelom dostižu krajnje evolutivne faze sopstvenih streličarskih veština. Kada je luk ovako savršen, uz iste takve strele, ostajete samo vi i vaša veština kao jedini faktor uspeha na meti. Takvi kupci znaju da cene i prepoznaju ovakav rad i spremni su da ga plate.
Cene lukova su visoke, što je i očekivano. Počev od 850 dolara, pa sve do neverovatnih 1600 dolara, ovi lukovi ostavljaju bez daha dva puta. Najpre kada ih vidite i probate a potom kada čujete cenu i listu čekanja. Sada više nije pitanje da li će Bušman lukovi opstati na tržištu, već da li će imati ko da nasledi, nauči i nastavi rad ovakvog majstora?
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.