Kikinda je jedini grad na svetu koji ima POSEBAN MESEC SOVEMBAR - Evo odgovora u čemu je TAJNA! (Foto)

21. 05. 2020. 000000 18:30

Dani ludaje su zakazani za septembar Foto: Čedomir Vujanić

Mamut Kika, muzej u kasarni Marije Terezije, jedini suvi mlin u Srbiji, laguna za ribolovce, najveća bundeva, kafana u kojoj se pije na sat, a ne na čašu. I to nije sve, Kikinda ima mesec koji niko nema - sovembar! To su sve razlozi zbog kojih ovog leta treba posetiti Kikindu.

Pročitajte još: Najpopularniji suvenir NA SVETU košta 117 dinara i kupio ga je svaki TURISTA, a da li ste znali da su izmišljeni zbog KOSMONAUTA?

Galerija Tera

Pored brojnih turističkih atrakcija i neverovatnih manifestacija, po svemu jedinstvenih na svetu, Kikinda ima poseban adut. "U banatskoj ravnici su najveći bregovi ljudi čiju srdačnost ne možete da preskočite" - slogan je kikindskog turizma.

U banatskoj ravnici su najveći bregovi ljudi.

- Kod nas može da se provede lep i sadržajan vikend bilo kada u godini, a ne samo u vreme Dana ludaje - kaže Jasmina Milankov iz Odseka za razvoja Grada Kikinda.

Pored Narodnog muzeja u kojem se čuva originalni  skelet čuvenog mamuta Kika i izložbe o istoriji ovog dela Banata, Kikinda ima i najveću galeriju skulptura od terakote. "Tera" čuva 400 skulptura velikog formata koje su radili umetnici poslednje četiri decenije. Još hiljadu skulptura nalazi se u atelju u Staroj ciglani.

Ludaja kapitalac
Ovogodišnji Dani ludaje zakazani su za 19. septembar i svi očekuju da će biti oboren rekord od 640 kilograma!
Kika se nalazi u Narodnom muzeju, a ispred je ogromna replika koja je izuzetno fotogenična.

Suvača, suvi mlin za mlevenje žitarica je pravi biser industrijskog turizma. Izgrađena je 1899. godine i, iako i danas savršeno radi, ne koristi od 1945. godine. Zbog piramidalnog krova je posebna atrakcija za ljubitelje lepih fotografija.

Sova u centru Kikinde

- Zahvaljujući sovama koje su odabrale Kikindu za zimsko staniše novembar smo preimenovali u "sovembar" i svake godine Dejvid Lindo dovodi grupe britanskih "brdvočera - ističe Jasmina Minakov.

Kikinda ima poseban mesec - sovembar.

Krošnje drveća u jesen Kikinda je prepuna ovih ptica sa krupnim očima, ali ima ih i sada. "Kućice" sova ušara mogu se videti tokom čitave godine u drveću na Gradskom trgu srpskih dobrovoljaca. Emisija BiBiSija o sovama i Kikinđanima imala je 500 miliona pregleda!

Dani ludaje, Takmičenje u tucanju uskršnjim jajima i Borba gusana tri su najzanimljivije manifestacije ovog dela Srbije, a sve se održavaju u "kikindskom ataru". Gusani se mogu videti tokom čitave godine, ponekada i njihova neočekivana tuča, ali da se pije na sat može uvek u kafani "Belo pere".

Pročitajte još:  Brazilac je došao u Srbiju sa 19 godina i ostao, igra folklor i PORUČUJE: Ovo morate videti!

Kikinda je ribolovački san, jer se ovde, kod Banatskog Velikog Sela nalazi jezero Laguna gde su pecaroši očistili deponiju i sredili. Sada je ovo jezo prelepo mesto za sportski ribolov.