Oglas
· · Komentari: 0
TRADICIJA

Bila je prva pobornica za ženska prava: Kneginja LJubica I DANAS prima na kafu i OGOVARA Miloša (FOTO/VIDEO)

Prva srpska vladarka ponovo prima u Konaku, a gosti dobijaju kafu i ratluk koji služi služavka Vera

SipaSebiKafu.jpg
Oglas

LJubomora me je rastrzala, moje duševno stanje je bilo sve gore, pa sam u magnovenju viknula: kubura je možda kneževa, ali je ruka LJubičina, opalih i pade Petrija oblivena krvlju - tiho priča kneginja LJubica, spušta glavu i doliva sebi kafu u fildžan.

LJubica prelepo peva Foto: A. M.

Intimna ispovest prve srpske vladarke moderne Srbije može se  čuti u konaku kneginje LJubice druge i četvrte nedelje u mesecu.

Iskrena ženska priča
Foto: A. M.

Monodrama “Kafa sa kneginjom LJubicom” počinje tačno u 14 časova. Vladarka goste prima u holu sa divanom i, dok iskreno pripoveda o životu sa Milošem, služavka Vera služi kafu sa ratlukom. LJubicu glumi Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Pročitajte još: Petkom u Sremskoj Mitrovici svi jedu RIMSKI HLEB, šta mislite zašto?

Prva kafana
Prva kafana otvorena je u Beorgadu 1522. godine na Dorćolu, sedam decenija pre nego u Sarajevu, 120 godina pre Venecije i Londona!

Gosti mogu da čuju da je LJubici još kao devojčici Turčin, koji je konačio u kući njenih roditelja u selu Srezojevci u Rudničkom okrugu, predvideo vladarsku sudbinu i naložio da prihvati islam. Majka Marija je LJubicu sakrila i, ne znajući, “sačuvala” za Miloša. Naime, LJubičina ljubav sa Milošem je filmska. Miloš je pregazio reku u kojoj su majka i ćerka belile platno, zagledao se u LJubicu i, pošto su mu “ostale oči” na njoj, nije se smirio dok nije bila njegova. Kum je bio vožd Karađorđe.

LJubica ima 57 godina, obučena je u libade, fustan i nosi svilenu maramu preko grudi, dok na glavi ima "bareš", svilenu traku

- Živeli smo jednostavno, naša kuća je bila narodna, dočekivali smo ljude i za noć sam mogla da umesim i po 12 pogača - kaže kneginja.

Tako je bilo dok u naš dom u Crniće nije doveo mladu, vrednu i lepu Petriju koja mi se od početka nije dopala.

Prava srpska kafa
Foto: A. M.

Miloš se fatalno zaljubio

LJubica se nervozno znojila dok je Miloš cvrkutao sa Petrijom, a kada mu je ljubavnica rodila devojčicu Veliku, LJubica se iz Kragujevca vratila u Crniće i kneževom kuburom presudila Petriji. Na sreću, LJubica je rodila prvog muškog naslednika, ali odnos sa Milošem se nije popravio dok sama nije uzela stvar u svoje ruke:
- Praštaj ili me ubijaj - rekla mu je LJubica pred svima nudeći mu dve puške.

Miloš joj je oprostio ubistvo i rodio se sin.

Miloš joj je oprostio i ubrzo se rodio budući knez Mihailo.

Međutim, Miloš se nikada nije promenio, pa je LJubica probdela mnoge besane noći i popila bezbroj kafa razmišljajući šta da radi sa Stankom i naročito Jelenkom “malom gospođom”, kako ju je narod zlobno zvao. Zanimljiv je i podatak da je LJubica bila prava pobornica za ženska prava, a najbolji dokaz je njen dobar odnos sa Karađorđevom udovicom koju je vratila u Srbiju i kumu o svom trošku sahranila.

Prost čobanin i vredna žena

Pored iskrene priče o teškom bračnom životu, monodrama “Na kafi sa kneginjom LJubicom” je zanimljiva i što goste prve srpske vladarke moderne Srbije uvodi u način života sredinom 19. veka.
- Ustajali smo rano i legali rano, tada se živelo jednostavno i Miloš nikada nije zaboravio da je bio prost čobanin - kaže LJubica, odnosno kustos Nataša Popovska.

Dok je bio u izgnanstvu slala sam mu na poklon osušenu pršutu, sir i kajmak, a on meni svilu za haljine, rukavice i ukrasne igle.
Posle kafe LJubica goste vodi u obilazak prostorija njenog Konaka i objašnjava da su ispod prozora sećije, da je u sredini mangal sa žarom, šta su ibrici i sinije, da se posteljina odlagala u dolape.

Pročitajte još: Antonije iz Arilja u med i rakiju stavlja ZLATNE LISTIĆE: Turistima omiljen suvenir, a evo i koliko košta

Nosila se garderoba od svile, čoje i somota: dimije, prsluci, anterije, papuče, libade, fustan... Posle Hatišerifa knjaz je izgradio dva evropska dvora na Topčideru i u Požarevcu, a i odeća je postala evropska.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas