Namirnice koje uzimamo svakog dana KORISTIMO POGREŠNO

25. 05. 2020. 000000 17:30

Zdrav život Foto: Piksabej

Krompir je omiljena srpska namirnica koja se priprema na bezbroj načina, a najčešće je pržen u ulju.
Naturolog Georgije Nazarov kaže da su istražavanja pokazala da je najzdraviji deo ove namirnice tanki sloj ispod kore, pa je prava šteta što ga najveći broj srpskih domaćica ljušti.

Samo sveže namirnice smatra Georgij Nazarov

Pročitajte još: Melemi CARICE Zoje stari HILJADU godina prvi put objavljeni na SRPSKOM

- Ukoliko krompor koristimo sa ljuskom i jedemo milimetarski sloj koji se nalazi ispod nje, uzimaćemo veoma hranljivu namirnicu - kaže Nazarov.

Krompir treba spremati u rerni, nikada u ulju.

Najbolje ga je jesti u pečenom iz rerne. Ispod ljuske čuva minerale, biljna vlakna i vitamine, a sve ostalo je skrob. Krompir se stavi u rernu ceo ili presečen na pola i viljuškom proveri da li je gotov.

U jednom od brojnih istraživanja, limun i nana su se pokazali kao šampioni u održavanju visoke aktivnosti moždanih ćelija. Stavljanjem sveže iseckanog limuna u prostoriju gde radimo povećaćemo radnu sposobnost i koncentraciju za 50 odsto, tvrdi Georgije Nazarov u knjizi "Tajne čišćenja mozga". Ukoliko to isto uradimo i sa nanom koju prethodno istrljamo, pažnja će biti veća za još 40 odsto!

Samo u čakširama

Kako se rešiti slatkiša?

Neki ljudi mnogo vole slatkiše i ne mogu bez njih, a Georgije Nazarov kaže da ne treba brkati pojmove "voleti" i "biti zavistan".

- Kada se bavimo intenzivnim intelektualnim ili fizičkim radom, javlja se potreba da što pre povratimo energiju, pa  često posežemo za slatkišima - kaže Nazarov.

Slatkiši i testenine stvaraju zavisnost.

Ovako dobijena energija veoma kratko traje. Nazarov kaže da ljudi često jedu slatkiše i testenine, jer deluju opuštajuće, a već posle nekoliko obroka se stvara zavisnost. Daleko je zdravije unositi složene ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice ili krompir sa ljuskom.

Ove namirnice održavaju dovoljan nivo energije i dovode do stabilizacije šećera u krvi, tačno je da deluju sporije, tek posle 30 minuta (a čokolada nakon pet minuta), ali traju duže i stabilnije.

Česte glavobolje?
Ko često ima glavobolje treba da smanji unos namirnica životinjskog porekla i napravi čišćenje organizma. Uzme se kašika hladno ceđenog maslinovog ulja i kašičicu lanenog ulja. Pije se tri puta dnevno.

Pročitajte još: Ako vam se pojave bubuljice, osip, svrab, to vam organizam šalje PORUKU: Postoji jednostavan način da rešite problem

Kako se osloboditi glavobolje?

Kod različitih bolnih stanja samo masaža može biti od velike koristi. Georgije Nazarov predlaže masažu mišića trapeziusa, koji povezuje vrat sa leđima. Prstima se pritisnu najbolnija mesta, drže deset sekundi, a zatim malo rastegne mišić. Ovo treba ponoviti nekoliko puta dnevno.
U posudu se sipa voda i deset odsto jabukovog sirćeta, pa se čarape potope, iscede i obuju. Noge se u vunenim čarapama drže najmanje sat vremena, a odozgo se stave listovi kupusa ili kelja.