Oglas
· · Komentari: 0
FITOTERAPIJA

ČIKA BORA ide u planinu i bere bilje, a za svaku boljku ima LEK - Nama je otkrio svoje TAJNE

U selu Dučina, podno Kosmaja Borivoje Spirić (70), učitelj u penziji i predani ljubitelj prirode, ima pravu malu riznicu lekovitog bilja - sušeno korenje, trave, cvetove, i na sve strane se širi miris zdravlja.

pjimage-5ec53250232d2.jpg
Foto: Vojislav Danilov
Oglas

 Čika Bora, kako ga mnogi polaznici škole lekovitog bilja zovu, odlazi u planinu u berbu bilja, a po povratku dragocena iskustva deli nesebično. A ima travku za - svaku boljku. 
Odnedavno je u novo osnovanom Turističkom udruženju “Zapisi Kosmaja”, koje će, kaže, okupiti sve one koji vole prirodu i njene darove.

Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam

Zimus je Bora vadio koren omana i napravio sirup koji čisti pluća i leči astmu i sinuse. Ovaj njegov eliksir pomogao je mnogima da zimu “preguraju” bez virusa.

Rastao s biljem
Borivoje je rođen na imanju manastira Prohor Pčinjski, na granici s Makedonijom i lekovito bilje upoznao je kao dete. Brao je sa braćom i sestrama nekoliko vrsta koje su sušili i prodavali. Devedesetih godina upoznao je travara Slobodana Markovića, od koga je dobio priručnik za sakupljanje lekovitog bilja i isčitavajući knjigu, shvatio je da sve zna, pa danas Bora poznaje oko 300 vrsta biljaka.- Svuda oko mene je lekovito bilje. U dvorištu raste oko 15 vrsta - kaže Bora, a na stolu mu osušen buket kantriona. 

Pohod na sremuš 

- Svako može sebi da pomogne kad su ovakva oboljenja u pitanju - kaže Spirić. - Sirup se pravi tako što se omanji koren skuva u 4dl vode, kad se prohladi oljušti se i baci se kora, pa se koren vrati u vodu doda se šećer i još malo se ukuva. Bočica od 2dl može da izleči kašalj, sinuse i da pomogne izbacivanju šlajma. Sirup se može napraviti i ako se 300g mlevenog korena omana drvenom kašikom pomeša sa 1kg meda. Jede se natašte ujutru po jedna kašika.
Posle proslave rođendana sredinom marta, Borivoje odlazi u pohod na sremuš, izuzetno lekovitu biljku za regulisanje krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi.

- Najbolje je ujutru natašte uzimati 15 kapi kapi sremuša preventivno. Kad se steknu navika i disciplina, nema brige - savetuje Bora.

- Od bilja pravim prirodne začine koji nemaju aditive, a daju poseban ukus jelu. Začinska mešavina od koprive, vlašca, sremuša, majčine dušice, divljeg origana, divlje i ljute nane - čuva i miris i ukus hrane.

Pročitajte još:  Prepoznaćete ga po DUŽINI: Jede se sirov i iseckan, a pun je vitamina C, kalcijuma i gvožđa

Borivoje nikada nije bio bolestan, a jednom godišnje se kontroliše kod svog lekara, više po nagovoru supruge. Jede sve po malo, nikada ne preteruje i naglašava važnost doručka.

LJoskovac Foto: Vojislav Danilov

- Ovo je ljoskovac, poznat kao pogančeva trava, kineski lampiončić - narandžasti plod unutar otrovne ljuske. Plod je lekovit, liči na mali paradajz i od njega se pravi slatko. Inače, plod povoljno deluje na zglobove.
Blizu kuće Bora može da nađe oman, vranilovu travu, ivanjsko cveće, hajdučku travu, zdravac, plućnjak, matičnjak.

- Nikla je i kičica, gorka trava koja leči sve tegobe unutrašnjih organa, pankreas, jetru, stomak, želudac - kaže Bora. - Od divljeg origana u maslinovom ulju pravim melem koji pomaže kod opekotina, ujeda rana, krasta, protiv bakterija u želucu. Takvo ulje veoma je skupo, a lako se pravi: biljka se isecka, potopi u maslinovo ulje i stoji 15 dana. Procedi se i pakuje u malim flašama.

Pročitajte još: Leči grlo i zubobolju, rasteruje viruse, pročitajte DEVET ruskih recepta od VOTKE

Pomogao je mnogima, a sećam se čoveka kome je jednim mazanjem skinuo kraste sa glave.
Za prve prolećne dane Bora preporučuje čorbu ili čaj od koprive i kapi od sremuša, kojima je komšija regulisao šećer u krvi.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas