Emocionalna UCENA je opasna, ali i DOKAZ nečeg veoma ZANIMLJIVOG

29. 05. 2020. 000000 10:00

Foto: Depozitfoto

Ponekad manipulisanje prepozna partner, ali vrlo često je toliko perfidno da ga postajemo svesni tek kada smo potpuno prevareni, nasamareni, smoždeni. Jedan od tipičnih predstavnika te nemile pojave u ljubavi je - emocionalna ucena.

Pročitajte još: Postoji 7 vrsta LJUBAVI, a da li vaša podseća na HOLIVUDSKU?

- Emocionalna ucena je snažan oblik manipulacije koji se koristi u bliskim odnosima, a najlakše se prepozna kroz rečenice tipa: “Ako me voliš, ostaćeš sa mnom večeras” ili “Ako ti je stalo do mene, nećeš otići na tu proslavu” i slično - kaže Jovana Jestrović, psiholog i psihoterapeut.
To bi, dakle, mogao da nam bude prvi znak da nešto u partnerovom odnosu prema nama nije dobro.

Stilovi su različiti
Nemaju svi “ucenjivači” isti stil i karakter ucenjivanja, pa su tako neki sasvim direktni, dok su drugi prikriveni, suptilni. Ima onih koji su vrlo agresivni u svojim nastupima, a neki su pasivni. Zajednička im je nesigurnost.

- Iza emocionalnog “ucenjivača” najčešće se krije osoba koja nije sigurna u sebe i kojoj je potrebno stalno dokazivanje da je vredna - kaže Jestrovićeva.

Ucene su moguće samo kod partnera snažnih emocija.

Ovakvu situaciju čini čini izazovnom snažna emocija i osećaj krivice ukoliko ne ispune željeno ponašanje.

- Ovi ljudi su svesni da to nije dobro i da po ko zna koji put posustaju pred emocionalnom ucenom, ali ne mogu da se nose sa nametnutom krivicom - kaže Jestrovićeva.

Moguće je da su ove osobe zapravo neretko i same nesigurne, nisu u mogućnosti da se suprotstave ili, pak, smatraju da neće pronaći drugog partnera, jer sumnjaju u svoje kvalitete.

Pročitaje još: Imamo odgovor na pitanje kako do uspešne veze: Zašto kažu "volim te", a to ne pokazuju?

- Tamo gde postoji ucena narušeno je prihvatanje i sigurnost u odno, jer neko ko nas voli, prihvata nas takvim kakvi jesmo i sa svim našim ponašanjima - ističe Jestrovićeva.