Najskuplji SAT na svetu košta preko 30 MILIONA dolara! Namenjen je Mariji Antoaneti, a iza svega se krije LJUBAVNA PRIČA

Petar Živković

09. 06. 2020. 000000 10:30

Foto: Depozit

Prema poslednjoj proceni, iz sada već davne, 2013. godine najskuplji sat na svetu je "Bregej broj 1160 grand kompilacija", poznatiji kao "Marija Antoaneta" ili jednostavno "Kraljica".

Sat, koji je u vlasništvu jednog muzeja, je tada procenjen na 30 miliona dolara, pa mada je u međuvremenu, par satova "Patek-Filip" prodato za nešto veću sumu, smatra se da bi ovaj sat sa lakoćom, na nekoj od aukcija, dostigao rekordnu cenu.

Ilustracija "Depozitfoto"

Priča o ovom satu je neprocenjiva. Sve je "zakuvao" jedan švedski plemić. Grof Hans Aksel von Fersen bio je švedski admiral, vrhovni sudija, diplomata, učestvovao je u ratu za nezavisnost Amerikanaca (na njihovoj strani) protiv Engleza, diplomata na dvoru Francuske...

Pročitajte još: TIJARA princeze Margarete je mogla što NIJEDNA DRUGA, zato je prodata za MILION FUNTI

I tu je ovaj Šveđanin, koji je rođen 4. septembra 1755. godine, upoznao poslednju kraljicu Francuske Mariju Antoanetu. Očaran kraljicom, a kažu da su bili i više od prijatelja, odlučio je da joj pokloni nešto nesvakidašnje pa je kod čuvenog švajcarskog majstora za izradu satova Abrahama-Luja Bregeja 1782. godine naručio specijalan sat.

Foto: Skrinšot You Tube " Buy Luxurius"
 

Mnogo vatre je zapalila Francuska tih godina u Evropi, pa su se i radovi na satu otegli punih 45 godina!

Završio ga je sin uvaženog majstora tek 1827. iako je naručilac posla Grof Fersen linčovan u uličnim nemirima 20. juna 1810. u Stokholmu.

Pročitajte još: Elizabet Harli u ŠESTOJ deceniji obukla haljinu staru 21 GODINU!

Zlato, platina, safiri, rubini, čudesni mehanizam koji pored vremena pokazuje i "večiti kalendar", ima i štopericu, pokazuje temperaturu, ima prvi u svetu "anti-šok" sistem, nezavisnu sekundaru, još mnogo drugih čudesa...

Sve je to, pored čudesne istorije, utkano u vrednost ovog sata. Naravno, satu se nije divila ni Marija Antoaneta koja je, 16. oktobra 1793. ostala ne samo bez sata već i bez glave.

Foto: Skrinšot You Tube " Buy Luxurius"

Sat je bio u posedu Bregej familije sve do 1877. kada je celu firmu kupio ser Spenser Barton.
Jedan drugi engleski lord, ser Dejvid Lajonel Salamons je 1920. svojoj kolekciji satova "Bregej" priključio i ovaj.

Posle smrti, 1927. ser Salamona otkriveno je da je on u svom testamentu najvredniji deo svoje kolecije od 57 satova, među kojima je i "Kraljica" zaveštao jednom muzeju u Jerusalimu.

Sat je ukrao 1983. kažu jedan od najboljih lopova svih vremena, zvesni Nahaman Diler, ali je pronađen i vraćen u muzej 2007.