· · Komentari: 0
Rekorder

Flaša pića "Veliki brat" prodata za 135.000 evra! A zašto je toliko SKUPO?!

Konjak vinarije "Mezon Gotje" iz 18. veka kupio anonimni kupac iz Azije

konjak-naslovna.jpg
Foto:Depozitfoto

Anonimni kupac iz Azije, javljaju svetski mediji, verovatno dubljeg džepa, je iskeširao za samo jednu flašu žestokog pića neverovatnih 135.000 evra!

Naime, on je na aukciji poznate londonske kuće "Sotbi" izlicitirao flašu konjaka vinarije "Mezon Gotje" za do sada, rekordnu sumu!

Ova boca konjaka je samo jedna od tri sačuvane iz 1762. godine i nazvana je "Gran frer" ("Veliki brat") jer je i najveća od preostalih iz te godine.

Pročitajte još: Znate li šta je REIKI? Možda vam je hitno potreban, a da to ni ne znate

Zanimljivo je da je jedna porodica, čije ime se ne navodi iz razumljivih razloga, ove tri boce čuvala od kraja 19. veka.

Priča je vrlo zanimljiva. Naime, izvesni Alfons, siroče koje je usvojila ta porodica, je svojim novim roditeljima, poklonio te boce. On je do njih došao radeći u regiji Konjak u Francuskoj koju je tih godina, a radi se o sredini i kraju 18. veka, pogodila filoksera, opaki insekt koji je smrtni neprijatelj svih vinogradara na svetu pa i Francuskih.

Foto:Depozitfoto"

Alfonsu gazda nije mogao da isplati rad drugačije nego da mu da desetak boca konjaka. Među njima su bile i te tri flaše "Gotjea".
Alfons je 1914. otišao u Veliki rat, možda je i planirano da kada se vrati, nazdrave sa tim konjakom, ali avaj - nije se nikada pojavio na vratima svog novog doma.

Pročitajte još: Šest jednostavnih saveta za SREĆAN život

Tri boce su čuvane zajedno sve do 2014. kada je na aukciji u NJujorku prodata boca "Mali brat", dok je treća "Mala sestra" završila u Muzeju Gotje u Francuskoj.

Stručnjaci smatraju da bi se taj konjak bez problema i opasnosti po zdravlje, mogao i danas piti.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.