Većina vas je išla na trening u POGREŠNO VREME: Ovo je IDEALNI DEO DANA za vežbanje

14. 06. 2020. 000000 10:00

Foto: Depozitfoto

Da li je to ispravno objašnjava Entoni Hekni, profesor na odeljenju za vežbe i nauku o sportu Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu:

Pročitajte još: Trening pre prvog obroka efikasnije sagoreva masnoće, a OVE VEŽBE će vam pomoći u tome

- Iako može da se vežba u bilo koje doba dana, najefikasniji je trening u jutarnjim satima - ističe Hekni.

Vežbanje ujutru, posebno na prazan stomak, najbolji je način sagorevanja uskladištenih masti. Ovo vreme idealno je za mršavljenje, a i hormonski sastav tela ujutru savršeno podržava isti cilj. U organizmu je prisutan povišen nivo kortizola i hormona rasta. Tada se izvlači više energije iz masnih rezervi, što potencijalno može da pomogne pri gubitku kilograma.

Zdrav doričak i vežbanje
Ko vežba ujutru izvlači maksimum i ima manji apetit tokom dana.

Istraživanja pokazuju da jutarnji vežbači imaju manji apetit tokom dana, što takođe pomaže da se ne talože kilogrami. Zato, čak i ako mrzite rano buđenje, ubedite sebe da je to veoma važno.

Ustjanje u sedam daje danu sat više i bolji odmor.

Ako počnete da vežbate u sedam sati, imaćete osećaj da ste se probudili sat ranije, jer ćete imati utisak da ste uštedeli vremena. Uveče će vas umor stići sat ranije , pa ćete biti spremni da se dovoljno odmorite i sa lakoćom sledećeg jutra rano ustanete.

- Jutarnje vežbanje smanjuje stres, dovodi do boljeg mentalnog zdravlja i produktivnosti tokom dana - kaže ovaj stručnjak.

Ko rano rani ceo dan je odmoran Foto: Depozit

Međutim, ako nekome ne odgovara ovakav ritam, može da izabere vežbanje nakon ručka, uz koje će takođe postići dobre rezultate.

- Ovo vreme je dobro jer ste već pojeli dva obroka, a kada god jedete nivo šećera u krvi raste koji je, u obliku glukoze, potreban za napore tokom vežbanja - ističe stručnjak.

Vežbanje u podne
Vežbanje između 13 i 16 časova, subjektivno pomera časovnik vašeg tela, kao i tokom jutarnjeg treninga. To praktično znači da ćete, ako ste počeli trening u 14 časova, imati osećaj kao da je 13 časova. I uveče će se umor javiti sat ranije i blagovremeno vas odvesti u krevet. Ujutru ćete se ranije probuditi naspavani.

Osim toga, neke studije su pokazale da ljudsko telo u fazi mirovanja prirodno sagoreva oko 10 odsto više kalorija u kasnim popodnevnim satima, u odnosu na rano jutro i kasnu noć. Nameće se logičan zaključak da će uz nešto više fizičke aktivnosti, makar to bila samo brza šetnja, telo uspeti da potroši daleko više kalorija.

Telo sagoreva više kalorija u popodnevnim časovima.

Postoje, međutim, osobe koje upražnjavaju samo večernje treninge, kada završe sve dnevne obaveze. Kada je reč o stručnjacima, oni nisu jedinstveni povodom ovog termina. Neki smatraju da večernje vežbanje uznemiri organizam, pa osoba teško uspeva kasnije da utone u san. Čak tvrde da vežbanje između 19 i 22 časa utiče na organizam tako da na počinak odlazimo kasnije. Hekni se ne slaže sa tim.

Pročitajte još: PET razloga zašto je TRČANJE dobro za zdravlje

Istraživanja pokazuju da, sve dok ne vežbate već se samo tuširate i odmah odlazite u krevet, to ne remeti vaš obrazac spavanja. Ili, ako upražnjavate aktivnosti za oslobađanje od stresa poput joge, to doprinosi boljem snu. Ukoliko se pravilno biraju, noćne vežbe ne narušavaju san.