Hoće li se ponoviti GRČKI SCENARIO? Srpski turisti PRVI stranci u Turskoj! (FOTO/VIDEO)

22. 06. 2020. 000000 08:30

Miroslava Simić sa vozačem spremna za put Foto: A. M.

Prva grupa srpskih turista jutros je autobusom odvažno krenula na odmor u Tursku. Oni će, praktično, "probiti led", jer niko pre njih nije probao da uđe u ovu zemlju koja je 15. juna otvorila granice za 15 država. Vodič Goran Rebić vodi ovu grupu na bugarsko-turski granični prelaz Kapikule gde ih čekaju termo-kapije.

Pročitajte još: Grci spremili posebnu PONUDU i za SRBE jedno IZNENAĐENJE do sada NEVIĐENO (VIDEO/FOTO)

- Spakovala sam dva sendviča u ranac i četiri maske u kofer i sigurna sam da ću se dobro provesti na odmoru - kaže ona.

Miroslava Simić radi u Urgenom centru u Beogradu i od februara je svaki dan na nogama. Zaslužila je odmor. Danas je otputovala u Tursku. Odmor je uplatila još u januaru.

- Letujem u Kušadasiju u istom hotelu već deset godina za redom i ne bojim se, jer pratim uputstva doktora Kona: u autobusu ću nositi masku, a na plaži neću i poštovaću pravila turskih hotelijera - ističe Miroslava.

Atmosfera sa Gradske plaže u Kušadasiju u nedelju 21. juna

Pravila turskih hotela su, za sada, poznata. Na recepciji će se meriti temperatura svima koji uđu u objekat i maske su obavezne u zatvorenim prostorijama. Sobe će se čistiti na poseban način i između starog i novog gosta će morati da prođe najmanje šest časova dok se potpuno ne dezinfikuje. Daljinac za televizor će biti upakovan u novoj kesi, a "švedski sto" će postojati, samo što će na tanjir hranu stavljati konobari umesto gostiju.

- Veliki sam optimista i sigurna sam da ćemo proći granicu bez problema, jer svima trebaju turisti - zaključuje ona.

Pročitajte još: Šta možete u Istanbulu za 7 sati? Pratite naše instrukcije i obiđite grad uzduž i popreko

Miroslavu je ispratila ćerka koja je, takođe, trebala da putuje, ali nije dobila odmor, pa je uzela vaučer. Kaže da će sa mamom ići na odmor u avgustu, jer je Miroslava, kao zdravstveni radnik, zaslužila dva odmora.

Lazar je na put krenuo sa devojkom i uplatili su letovanje za vreme Sajma turizma. Oni spajaju dva odmora i u Bodrumu će se kupati punih 18 dana. Putovaće od 25 do 30 časova, u zavisnosti od sreće.

- Poneli smo 70 maski! Šalim se, poneli smo po dve maske i mislim da će nam biti dovoljno - kaže Lazar.

Noćni provod u Bodrumu 19. juna

Na pitanje, šta su prijatelji rekli kada su čuli da idu u Tursku sa prvom grupom turista, njegova devojka odgovara:

- Prvo bi raširili oči i pitali "Jel moguće?", a onda su rekli: "Ma srećan put!" - kaže ona.

Pročitajte još: Nova PRAVILA za SRPSKE turiste: Antibaketrijske kesice i jedna BITNA RAZLIKA u odnosu na OBEĆANO

Prvi čarter letovi za Tursku sa beogradskog aerodroma zakazani su za 3. jul, a ova grupa turista krenula je autobusom i njihovo putovanje do Kušadasija, koji je udaljen 1.300 kilometara trajaće oko 20 časova. Do Bodruma treba da prevale još 159 kilometara.