To što ste prestali da pušite malo znači: Pogledajte opasnosti kojima ste i dalje podložni

17. 07. 2020. 000000 14:00

Foto: Piksabej

Često se govori o izuzetnom značaju folne kiseline za zdravlje, a pre svega, od neprocenjive je važnosti za normalan razvoj ploda. Tako se smanjuje mogućnost da se kod ploda jave neželjene malformacije (poremećaji).

Pročitajte još: O NJIMA ĆE SRBIJA PRIČATI! Nikola je naš NAJMLAĐI PILOT, ima PRELEPU ženu i PETORO dece

Folna kiselina takođe smanjuje i rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, jer razara aminokiselinu odgovornu za taloženje krečnjaka na zidovima krvnih sudova. Može da pojača i rad mozga kod starijih osoba i tako smanji rizik od demencije. Folne kiseline najviše ima u zelenom lisnatom povrću, jetri i kvascu.

Folne kiseline najviše ima u zelenoj salati Foto: A. M.

Pušenje i kancer

Uprkos opravdanoj kampanji da se cigarete ostave zbog pogubnog delovanja na zdravlje, iskustvo u medicinskoj praksi pokazuje da su bivši pušači, u dobroj meri, i dalje podložni obolevanju od karcinoma pluća. To je zato što cigarete mogu trajno da izazovu promene u aktivnostima određenih gena, ističu kanadski naučnici u Centru za istraživanje u Vankuveru.

Pušenje guši ćelije Foto: Depozitfoto
Duvan može da promeni gene ćelija!

Duvan može da aktivira gene jedne jedine ćelije, dovodeći do promena, čak i posle prestanka pušenja - objašnjava dr Rej Kari, član istraživačkog tima.

Ovo je dokazano posebnom tehnikom za ispitivanje plućnog tkiva pušača, bivših pušača i nepušača.

Pročitajte još: Ona je VIJETNAMKA i obožava Srbiju: Objavila je SNIMAK u kom pravi SARME, a jedna stvar je svima ZAPALA ZA OKO (VIDEO)

Ustanovili smo da su određeni geni odgovorni za obnavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) ometeni u radu zbog prisutnih čestica duvana. Odnosno, duvan ne dozvoljava ćelijama da normalno funkcionišu, što utiče na povećanu opasnost od pojave karcinoma pluća.