Oglas
· · Komentari: 3
KORONA

ISPRAVKA: U RUSIJI ne mogu da leče KORONU lekom koji košta 150 DINARA

Internetom su počeli da se dele saveti ruskog doktora Ivana Petroviča Neumivakina, u kojima on preporučuje ušpricavanje rastvora vodikovog peroksida u nos, kao vid “prevencije” od gripa, a jednu takvu dezinformaciju preneo je i naš sajt

1593757070_Depositphotos_198533630_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Kako smo u tekstu naveli, a ispostavila se kao potpuna dezinformacija je to, da se mnogi Rusi k ne plaše korona virusa sve dok mogu da kupe troprocentni hidrogen. Alternativni lek uglednog ruskog doktora čuva ih od virusa i bakterija još od vremena SSSR-a.

Učenje je razvio ruski doktor medicinskih nauka Ivan Pavlovič Neumivakin, koji je šezdsetih godina prošlog veka radio u kosmičkoj medicini, brinući o zdravlju kosmonauta. Usavršio je metode koje razvijaju adaptacione sposobnosti organizma u različitim okolnostima, ne dozvoljavajući mu da se razboli. Tako je došao do - troprocentnog hidrogena, što se ispostavilo kao lažna informacija. Izvinjavamo se našim čitaocima na plasiranju ove netačne vesti.

Pre analize tvrdnji koje je dr Neumivakin izneo u ovom videu, dobro je pogledati njegovu biografiju.

Pretraga njegovog imena na BHS i na engleskom jeziku ne daje pouzdane izvore, iako se u velikom broju biografija na internetu navodi da je Neumivakin bio sovjetski hirurg i lekar, član Ruske akademije nauka i umetnosti i jedan od sovjetski pioniri svemirske medicine. Na raznim ruskim knjižarskim sajtovima (link, link, link) navodi se da je objavio preko 200 naučnih članaka, i oko 40 „popularnih knjiga“, za koje se vidi da se uglavnom bave tzv. „tradicionalna i alternativna medicina“. Jedna od tih knjiga govori o vodonik-peroksidu (Hidrogen perokide the charge of health / Perekis vodoroda na strazhe zdorovia), a druga o lekovitosti sode bikarbone – još jednog popularnog pseudo „leka“.

Neumivakin je i osnivač dva „spa centra” (jedan u Rusiji, drugi na Krimu) gde se „lečenje” obavlja njegovim alternativnim metodama. Preminuo je 2018. godine, u 90. godini (Vikipedija).

Ceo intervju, iz kojeg je Marija Stojaković odabrala delove koje analiziramo ovom prilikom, možete pogledati na ovom linku. Ne ulazeći u sadržaj intervjua, može se primetiti da on prvenstveno služi promociji Neumivakinove banje u Rusiji, pošto su na više mesta ubačeni džinglovi sa kontakt podacima te banje.

Unutaršnja upotreba vodikovog peroksida neće ubiti ni viruse ni ćelije raka, ali može izazvati zdravstvene probleme

Tvrdnje koje su prenete o korišćenju vodonik peroksida za „lečenje“

Nakon uvoda u kojem je Neumivakin ispričao kako se izlečio od „teške aritmije i visokog krvnog pritiska”, nakon što je „zvanična medicina napisala smrtnu kaznu” u 52. godini, ovaj lekar je izneo niz tvrdnji o upotrebi vodonika. peroksid za lečenje:

Sve počinje od gastrointestinalnog trakta. Istražio sam i počeo da koristim vodonik. To košta samo 5 rubalja. Sadrži atomski kiseonik.

Uzmite vodonik peroksid i isprskajte ga u nos, ali ne čist sa 3%, već ga razblažite u vodi, u ¼ čaše vode, dodajte 15-20 kapi 3% vodonika i zatim uprskajte u jednu nozdrvu pa u drugu u drugu nozdrvu. ujutru i uveče. Svi će dobiti grip, a vi nećete.

Atomski kiseonik ubija sve parazite koji vam smetaju da živite, viruse, gljivice, mikrobe, invazije crva, ćelije raka, ubija sve. A normalne ćelije napreduju i žive.

Tragajući po ključnim rečima, otkrili smo da su ove tvrdnje dr Neumivakina objavljene i na portalima iz regiona, uglavnom 2020. godine. Najraniju publikaciju pronašli smo na portalu Stil (Kurir.rs), a datira od 26.05.2020. godine.

Dobra profilaksa protiv bilo kakvog gripa je vodonik peroksid. Uključuje atomski kiseonik potreban telu. Način upotrebe: 15 do 20 kapi 3% vodonik peroksida razblaženog sa 1/4 šolje vode. Ubacite špric prvo u jednu nozdrvu, a zatim u drugu. Atomski kiseonik ubija viruse, gljivice, mikrobe, ćelije raka, helmintičke invazije. A normalne ćelije ne trpe.

Koje su činjenice?

Rastvor vodonik peroksida u koncentraciji od 3% koristi se u domaćinstvu kao dezinfekciono sredstvo za površine i male rane.

Kao što možete čuti u video snimku i pročitati na portalima, savet dr Neumivakina je da se ubrizgava neodređena količina vodonik-peroksida, koju treba razblažiti prema neodređenim „uputstvima“ (15-20 kapi u ¼ šolje vode?) , u nos za prevenciju gripa. Njuškanje ovog rastvora dovodi do njegovog gutanja, što, zauzvrat, može izazvati negativne posledice.

Healthline, američki portal koji objavljuje informacije vezane za zdravlje, u analizi o bezbednosti pijenja vodonik peroksida naveo je da gutanje rastvora sa ovim jedinjenjem može izazvati ozbiljne neželjene efekte. Ozbiljnost komplikacija zavisi od količine i koncentracije potrošenog vodonik-peroksida. Konkretno, u slučaju 3% rastvora, konzumacija malih količina može izazvati manje simptome kao što su nadimanje, umeren bol u stomaku i u nekim slučajevima povraćanje.

Zdravstveni rizik od pijenja vodonik peroksida potiče od činjenice da ovo jedinjenje reaguje sa enzimima u našem telu, oslobađajući veliku količinu kiseonika (otuda i nadimanje).

Konzumacija većih količina ili većih koncentracija može izazvati čireve, perforaciju creva, opekotine u ustima, grlu i želucu. U teškim slučajevima, konzumiranje može dovesti do problema sa disanjem, gubitka svesti, pa čak i smrti.

Iako se Neumivakinov savet odnosi na prilično nisku koncentraciju vodonik-peroksida, iz svega navedenog je jasno da je reč o jedinjenju koje nije namenjeno za „lečenje” ili internu upotrebu. Zbog svega ovoga, ne preporučuje se pijenje bilo koje koncentracije vodonik peroksida, navodi Healthline.

Iako Neumivakin prvenstveno govori o svinjskom gripu, činjenica da je ovo objavljeno tokom pandemije Covid-19 može se protumačiti da su ovi saveti „primenljivi“ i na virus Sars-CoV-2.

U teoretskom članku objavljenom u aprilu 2020. u časopisu Infection Control & Hospital Epidemiologi, autori su preporučili pokretanje randomiziranih kliničkih ispitivanja kako bi se testirala hipoteza da vodonik-peroksid ima antiseptička svojstva i da ispiranje usta i nosa ovim rastvorom može smanjiti progresiju. infekcije virusom Sars-CoV-2 – od gornjeg do donjeg dela respiratornog sistema.

U novembru su neki od autora ovog članka objavili pregled literature na istu temu u kontroverznom časopisu Medical Hipotheses. Zaključak je da u literaturi ne postoje kontrolisane studije koje potvrđuju preventivna svojstva vodonik-peroksida u slučajevima virusnih infekcija. Iz tog razloga, autori su pozvali i na pokretanje randomizovanih ispitivanja u kojima bi se to istraživalo, pre svega na primeru virusa Sars-CoV-2.

S druge strane, u pilot studiji iz septembra 2020. objavljenoj u časopisu Clinical Oral Investigations, mali uzorak je testiran da bi se videlo da li bi upotreba vode za ispiranje usta od 1% vodonik peroksida pre stomatološkog lečenja smanjila virusno opterećenje u ustima pacijenata. Cilj je bio da se utvrdi da li su stomatolozi nešto zaštićeniji od infekcije u slučaju kada zaraženi pacijent pre zahvata ispira usta vodom koja sadrži ovo jedinjenje. Zaključak je da ispiranje usta ovim rastvorom nije smanjilo količinu virusa Sars-CoV-2 u ustima učesnika testa, odnosno da u ovom slučaju stomatolozi nisu više zaštićeni od infekcije.

Dakle, iako se ne može tvrditi da su rezultati ove studije definitivni, u njoj se, kao iu prethodno navedenim teorijskim člancima, ne govori o mogućnosti da vodonik-peroksid ubija virus kada se već nalazi u telu, kako tvrdi dr Neumivakin. Ovde je reč o mogućnosti da primena sredstava na bazi ovog jedinjenja može da smanji virusno opterećenje u ustima, što bi moglo dovesti do lakšeg podnošenja infekcije ili bezbednijeg stomatološkog zahvata. Smanjenje virusnog opterećenja, barem prema rezultatima pilot studije, nije potvrđeno.

Kada je reč o tvrdnji da vodonik-peroksid (odnosno atomski kiseonik iz vodonik-peroksida) ubija ćelije raka, ta teza nije naučno utemeljena. Ova zabluda je zasnovana na ranijoj pretpostavci da ćelije raka rastu isključivo u okruženju siromašnom kiseonikom. S obzirom na to da vodonik-peroksid ima svojstva kiseonika (obogaćuje stvari kiseonikom), tvrdnja je da će uzimanje ovog jedinjenja „preplaviti” telo kiseonikom i uništiti ćelije raka. To nije moguće, navodi Healthline, a istraživanje koje citira ovaj portal ukazuje da ćelije raka same proizvode vodonik-peroksid, što može da znači da bi unošenje dodatnog vodonik-peroksida, osim što je opasno, moglo da doprinese opstanku ćelija raka.

Ušmrkavanje rastvora vodonik-peroksida NE SPREČAVA GRIP I NE UBIJA VIRUS koji se već nalazi u telu, a atomski kiseonik iz vodonik-peroksida NIKAKO NE ubija ćelije raka. Gutanje vodonik peroksida može dovesti do manje ili više ozbiljnih posledica, au ekstremnim slučajevima čak i do smrti. Pored toga, ne postoje definitivni naučni dokazi da ispiranje usta i nosa ovim rastvorom može smanjiti virusno opterećenje u ustima ili pomoći u sprečavanju daljih komplikacija kada se osoba zarazi.

Tvrdnju da svinjski grip i hipertenzija, odnosno hipertenzivna bolest srca, ne postoje, ocenjujemo kao lažne vesti. Kasnije objavljivanje video snimaka sa ovim tvrdnjama smatra se širenjem lažnih vesti.

Na kraju, ocenjujemo teorije zavere za tvrdnju da je nekome trebalo (svinjski grip) da zaradi na vakcinama, jer imputira da je pandemija te bolesti iscenirana, a da bolest kao takva ne postoji.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas