Osmislili svetleću kopču za pojas, ali i VOZILO KOJE STAJE U GEPEK

Petar Živković

09. 07. 2020. 000000 10:45

Foto:"Škoda"

Jedna od tajnih uzleta automobilskog giganta "Škode" je i ulaganje u naučni kadar koji svojim inovacijama znatno unapređuje proizvode ove kompanije.

Da je to tako je dokaz broja patenata koje godišnje "Škoda" prijavi u Češkoj. Ona je, prema broju prijava patenata u prošloj godini druga!

Pročitajte još:"Audi" podmladio svoj popularni SUV (FOTO)

Prošle godine kompanija "Škoda auto"  prijavila je 94 patenta! Broj prijavljenih patenata raste iz godine u godinu. Tako je 2019. prijavljeno 94 nova izuma, što je dvostruko više nego godinu dana ranije.
Posle Češkog tehničkog univerziteta u Pragu (ČVUT), "Škoda auto" je na drugom mestu  po broju prijava patenata.

Foto:"Škoda"

Inovacije o kojima mašta "Škoda auto" uglavnom potiču iz sektora za tehnički razvoj i proizvodnju. Kao rezultat ovih ideja, "Škoda" kontinuirano proširuje portfolio patenata i modela, a tako učvršćuje svoju poziciju kao jednog od tehnoloških lidera u Češkoj.

Foto:"Škoda"

- Inovativna snaga naših zaposlenih deo je DNK kompanije. Sa svakom novom prijavom za patent koju podnesemo, dodajemo još jedno poglavlje u "Škoda" priču čime brend činimo modernim i inovativnim proizvođačem automobila - kaže Kristian Štrube, član borda "Škoda auto" za tehnološki razvoj. 

Pročitajte još: I "Mercedes" na listi onih koji su se obrukali!

Podnošenjem službene prijave za patent ili model, kompanija štiti svoju intelektualnu svojinu od neovlašćene upotrebe i obezbeđuje prednost u odnosu na konkurenciju. Pored tehničkih inovacija, takođe štiti i "Simply Clever" rešenja koja su karakteristična za brend. "Škoda skuter" – praktično rešenje mobilnosti za poslednje kilometre koje se može lako spakovati i odložiti u prtljažnik u samo nekoliko lakih koraka.

Lista zaštićenih inovacija takođe uključuje patosnice izrađene od šupljikavog materijala, koji se lako čisti i koji obezbeđuje da se prljavština manje vidi. "Škoda" je takođe osmislila i rešenje za osvetljenje kopče za sigurnosni pojas koje olakšava vezivanje pojasa u mraku.

Foto:"Škoda"

Pored toga, proizvođač automobila podneo je i zahtev češkim vlastima za inovativni način osiguranja prtljaga i drugih predmeta. Korišćenje fleksibilnih kargo elementa, kutija, sanduk i drugi predmeti mogu biti bezbedniji prilikom prevoza u prtljažniku. Može se postaviti bilo gde u prtljažniku i na taj način sprečava da se predmeti oštete tokom putovanja.

Ako je potrebno, element se može lako rastaviti i pričvrstiti na pod prtljažnika pomoću kuke i čička.

"Škoda" takođe podnosi i prijave za nova tehnološka rešenja za proizvodnju. Jedan od njih je sistem kamera koji se koristi za precizno poravnanje delova karoserije automobila pre zavarivanja.