Razmislite, kakvu kafu i čaj pijete? To može doneti TRAJNE POSLEDICE po vaše telo

Kristina Malešević

15. 07. 2020. 000000 18:00

Foto: Pixabay

Svakodnevno zaslađivanje omiljenih napitaka čini da u naš organizam, gotovo nepotrebno unosimo šećer. Iako je reč o maloj količini, svakodnevno nagomilavanje ove bele smrti trajno doprinosi povećanju telesne težine i može naštetiti našem zdravlju.

Pročitajte još: HARMONIJU čitavog tela ostvarićete OVOM MASAŽOM! Otkrili je Kinezi, a bila je poznata i u drevnom Egiptu

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodazno unose čak 69 kalorija, pokazalo je poslednje istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Ilinois, koje je objavljeno u časopisu Public Health. 

Ukoliko ne možemo da izbacimo šećer ili mleko iz kafe, onda je nepohodno da pijemo samo jednu šoljicu ovog napitka dnevno
Foto: Magazin Novosti

Kava i čaj, najpopularniji su napici  u svetu i američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali problem je u dodacima, mleku, šećeru i šlagu. Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izrazito kalorična pića.

Pročitajte još: Većina ih se gadi, a koriste se i DANAS u Srbiji: Izlečile su KLEOPATRU od STERILITETA, a STALJINA od DEPRESIJE

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postupno i neprimetno može rezultirati povećanjem telesne težine. 

Tokom istraživanja korišćeni su podaci iz ranijih studija, kojima je obuhvaćeno više od 13.000 ispitanika koji su konzumirali kafu i više od 6.200 osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj. Studija je obuhvatila razdoblje između 2001. i 2012. godine.  Pokazalo se da većina ljubitelja kafe u svoje tople napitke dodaje šećer, mleko ili šlag.

Pročitajte još: Koristi se u kozmetici, higijeni i ISHRANI: Moć ČUDESNE biljke koja datira još PRE NOVE ERE

Naučnici i nutricionisti usalgasili su se da, ukoliko već ne možemo da izbacimo šećer ili mleko iz kafe, pokušamo da dnevno konzumiramo samo jednu šoljicu ovog napitka.