· · Komentari: 0
ŠKOLA ČAJA

Da li ste znali? U vruć čaj se nikada ne sipaju med i limun

Ivana Petrović, biolog i osnivač Srpske kuće čaja, otkriva kako da se izvuče najviše lekovitih svojstava iz popularnog napitka i objašnjava zašto nije dobro kuvati čaj od plodova i listova zajedno.

Ivana.jpg
Foto: arhiva Novosti

Nikada se ne kuva čaj od plodova i listova zajedno, već se uvek prave razdvojeno, jer je metod pripreme različit. Nikada u vruć čaj ne treba sipati limun i med, jer se gube svi njihovi blagotvorni sastojci.

Ivana Petrović, mladi biolog iz Mionice, cenjeni je stručnjak među kolegama. Ona je ćerka našeg najpoznatijeg specijaliste za slepe miševe, biologa Petra Pece Popovića. Ivana je od detinjstva okružena prirodom, a prve korake napravila je berući sa ocem lekovito bilje. Ivana danas završava doktorat i ima svoju kuću čaja u kojoj drži predavanja svim ljubiteljima lekovitog bilja.

Pročitajte još: Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji

Kopriva za Peruna
Foto: A. M.

- Radila sam i sa mališanima iz vrtića i veoma su bili zainteresovani za biljni svet oko sebe - kaže Ivana.

Kada su deca mala, važno je da se oformi mala grupa, jer ih je lakše voditi u prirodu, mogu svakom da se posvetim i brže uče. Sa školskom decom ne samo što sakupljamo, selektujemo i sušimo bilje, već i kuvamo čaj. Radila sam i sa nemačkim doktorandima biologije, a među „najtežim” učenicima su sakupljači čajeva i planinari, koji se dosta razumeju u lekovito bilje.

Svi evrospki narodi imaju vrhovnog boga kojem je zajednička biljka - kopriva!
Recept za voćni čaj:
Voće se uveče prelije hladnom vodom i poklopi. Ujutro se voda zagreje do 30 stepeni. Voda ne sme da provri, jer će sav vitamin C iz voća ispariti.

Legende o biljkama

Najzanimljiviji deo Ivaninih priča o čaju su legende o biljkama. Tako posetioci Kuće čaja mogu da čuju zašto se kaže „neće grom u koprive”.

- Svi evropski narodi imaju vrhovnog boga, koji može da se zove Perun, Odin ili Tor, a svima je zajednička biljka kopriva, koja žeže kao grom - napominje Ivana. - Postoji mnogo ovakvih pričeai bajki o biljkama koje se svima dopadaju.

Majčina dušica
Foto: A. M.

Kuća čaja u Mionici

Ivanina porodična kuća nalazi se u Paštrićima, kod Mionice. Blizu je i Park prirode „Ribnica”, u kojem su škola sa internatom u koju je išao vojvoda Živojin Mišić, Manastir Svetih apostola Petra i Pavla, kao i čuvena pećina u kojoj živi 15 vrsta retkih slepih miševa. Okružena nestvarno lepom prirodom, Ivana je osmislila Kuću čaja.

Ceni dva ruska čaja.


U Kući čaja nalazi se 130 poznatih srpskih tradicionalnih biljaka korišćenih u medicini, ali njihov broj varira u zavisnosti od sezone kada je neka biljka spremna za branje. Tačnije, u Srbiji postoji 800 lekovitih biljaka, a mnoge se i dalje proučavaju.

- Obožavam i cenim dva ruska čaja - kaže Ivana. - Naravno, veliki sam poštovalac ivan-čaja, koji je fantastičan za imuni sistem. Rusi dosta piju crni čaj koji je odlična zamena za kafu, jer ima kofeina, ali ne treba preterivati.

Pročitaje još: Verovalo se da Staljin nikada nije pio lekove, celog života tražio je jednu BILJKU koju danas mnogi koriste

Recept za čaj od listova:
Kašičica listova se prelije sa dva decilitra vode i puste da voda vri tri minuta. Odmah se poklopi da se ne bi izgubila eterična isparenja.

Sedam čajeva koje treba da ima svaka kuća:

  1. Matičnjak, opušta i umiruje. Odličan je protiv nesanice i ne pije se ujutru, jer uspavljuje.
  2. Hajdučka trava, jača opšti imunitet. Odlična je za žene, ali ne i za trudnice.
  3. Majčina dušica, opušta stomak i relaksira organizam. Dobra je za kašalj, prehladu i bronhitis.
  4. Divlji origano, prirodni antibiotik. Ulje divljeg origana je fantastičan antiseptik.
  5. Kantarion, najbolji prirodini lek protiv depresije, a ulje je naročito lekovito za rane, ali je opasno izlagati ga suncu.
  6. Lipa, čaj treba piti svakog dana uz parče hleba sa džemom od šljiva, jer je izuzetno zdravo.
  7. Kamilica, može da se pije u svakom trenutku i bez ikakavih ograničenja.
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.