Naučnici UTVRDILI ko najviše prenosi KOVID među decom, a razlog je BIZARAN

16. 08. 2020. 000000 13:40

Foto: Depozitfoto

Stavovi su podeljeni, pa se tako još traga za pravom istinom. Ali, južnokorejsko istraživanje je pokazalo da deca mlađa od deset godina upola manje šire zarazu i u to su, navode, sigurni.

Pročitajte još: Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Studija je obuhvatila 6.000 obolelih, ali i deset puta više njihovih kontakata, a rezultati su objavljeni u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su došli do saznanja da boravak među mlađima nije toliko rizičan, kao i da populacija stara između 11 i 19 godina potpuno isto prenosi virus kao i odrasli.

Najrizičniji prenosioci virusa su tinejdžeri.

Naučnici su objasnili da deca mlađa od deset godina izdišu manju količinu vazduha, a samim tim i manje čestica virusa, ali su i nižeg rasta, tako da zarazne kapljice teže i sporije dospevaju do odraslih. Tinejdžeri su, s druge strane, viši, više se kreću, buntovni su, pa manje brinu o poštovanju distance i ispunjavaju higijenskih pravila, što ih čini većim prenosnicima.

Pročitajte još: Zašto se deca GOJE najviše LETI? Evo odgovora!

To je jedan od razloga zbog kojih stručnjaci strahuju od povratka đaka na jesen u školske klupe, zbog čega se i dalje traga za najboljim i najbezbednijim rešenjem. A septembar kuca na vrata...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU