Savet DERMATOLOGA: Da li da se TUŠIRATE UJUTRU ili UVEČE?

Kristina LJubisavljević

16. 08. 2020. 000000 13:00

Foto: Pixabay

Svako ima neku svoju rutinu tuširanja, neki ne mogu da zamisle odlazak iz kuće ujutru, a da se ne istuširaju, dok je drugima nezamislivo da odu na spavanje ako se nisu istuširali uveče.

Pročitajte još: Ove MENTALNE NAVIKE pomoći će vam da budete DOBRO SA SAMIM SOBOM

Dermatolog otkriva koje su od ovih navika bolje i zdravije za naše telo.

Foto: Pixabay

Jutarnje tuširanje dobra je opcija i za one s masnom, i za one sa suvom kožom - koji god ste tip odgovara vam osveženje kada se probudite. Mnogi onda često preskoče večernju rutinu tuširanja, ali to baš i nije pametno - koža tokom dana nakuplja prljavštinu i masnoće, a da ne spominjemo znoj, te ostatke kozmetičkih proizvoda za negu kože koje ste naneli do večeri.

Tokom dana se na koži kupe razne bakterije!

Ako se tuširate samo ujutu, možda u krevet idete s bakterijama na koži. Dermatolog Loretta Ciraldo kaže da jutarnje tuširanje osvežava i razbuđuje i podstiče dnevnu produktivnost. S druge strane ono večernje tuširanje će vas umiriti nakon napornog dana. Kupka ili tuš sat vremena pre spavanja smanjuju temperaturu tela i pomažu vam da lakše zaspite.

Pročitajte još: Da li pravilno ŽVAĆETE HRANU? Evo koliko je to VAŽNO ZA ZDRAVLJE

Zaključak:

Odluka je na vama - sve je stvar ukusa i navike, ali i pitanja koliko se tokom dana krećete i bavite aktivnostima.  Ako dermatolozi baš moraju da odaberu stranu biće da večrnje tuširanje ima više prednosti. NJime uklanjate znoj i bakterije koje ste nakupili tokom dana, a mogu voditi do začepljenja pora i oksidativnog stresa. Dovoljno je obično ispiranje vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU