Ustanite iz fotelje! Telesna neaktivnost ubija VAŠE SRCE

Kristina Malešević

22. 08. 2020. 000000 20:20

Foto: Pixabay

Ukoliko ste žena starija od 30 godina, najopasniji uticaj na zdravlje vašeg srca vrši telesna neaktivnost, pokazalo je veliko istraživanje Australijskom Univerziteta Kvinslend sprovedeno na oko 30.000 žena.

Pročitajte još: PREDLAŽEMO recept za izletnike: Čorba od ČIČKA, kafa od MASLAČKA, a namaz od OVE biljke

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije
Alarmantno stanje i opasan trend u svetu koji ide u smeru sve manje telesne aktivnosti uzeo je maha i u našoj zemlji. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedovoljna telesna aktivnost je četrti vodeći činilac smrtnosti, nakon visokog krvnog pritiska, konzumacije duvanskih proizvoda i visoke koncentracije glukoze u krvi.

Pored neaktivnosti, loš uticaj ima pušenje i povišeni krvni pritisak, a dva su od ova tri faktora usko povezana sa telesnom neaktivnošću.

Pročitajte još: Ko jede CRNO grožđe DOBRO SPAVA, a ko čisti kožu OVIM tretmanom ima LEPO LICE

Istraživanje je sprovedeno iz razloga što su bolesti srca vodeći uzrok smrti žena u toj zemlji, a ukupno gledano odgovorne su za četvrtinu svih smrti australijanaca.

Pročitajte još: OTKRIVENO: Evo kako jutarnje vesti utiču na zdravlje

Dodatnih sat vremena telesne aktivnosti dnevno sprečilo bi preranu smrt od bolesti srca više od tri hiljada stanovnika ove zemlje na godišnjem nivou.

Pročitajte još: KILOGRAMI SE SAMI TOPE! Evo kako đumbirova vodica čini čuda za naš organizam

Naučnici preporučuju da se započne sa brzom šetnjom kako bi telo počeli dovoditi u red, a kad se snaga malo vrati da se krene na neke intenzivnije fizičke aktivnosti poput vežbanja u teretani ili nekog od aerobik programa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU