Sigurno vas BOLE LEĐA kada dugo sedite: OVOM vežbom ojačajte mišiće i naučite PRAVILNO da SEDITE

23. 08. 2020. 000000 16:00

Foto: Privatna arhiva

Dobro držanje stičemo u detinjstvu. Zato tome decu treba naučiti dok sede, jer se pravilnim držanjem glave i vrata smanjuje pritisak na diskove, pršljenove i meka tkiva.

Pročitajte još: Vežbanje u toku LETA: Kako da vam bude PRIJATNO i EFIKASNO

Pravilan sedeći položaj  podrazumeva fiziološku zakrivljenost u krstima, neutralan položaj vrata, ramena malo povijena napred, bradu paralelnu sa podom. U ovom položaju mišići nisu opterećeni, ali kako nije moguće sve vreme održavati ovaj položaj, neophodno je da mišići leđa i vrata budu jaki - tvrdi Drina Pešić, balerina i TV autorka, kojapojašnjava kako to možemo da postignemo.

Sedite (fotografija 1) i glavu blago spustite nadole, a zatim je lagano pomerite unazad (fotografija 2), pa vratite u normalan položaj. U početku svaku vežbu ponavljajte od tri do pet puta, a kasnije od osam do deset i to laganim tempom. Dišite ujednačeno.

Pročitajte još: Evo kako se rešiti VIŠKA KILOGRAMA na problematičnim mestima: STOMAK imaju pivopije, a LJUBAVNE RUČKE kažu - STRES

Udišite kada iz neutralnog položaja napravite  pokret i izdišite kada se vraćate u početni položaj. Pravite kratke pauze od tri do pet sekundi između ponavljanja pokreta i 10-15 pre nego što započnete sledeću vežbu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU