Pazite na DECU! Ovo su DVA SIMPTOMA korona virusa koji se javljaju kod NAJMLAĐIH

Kristina Malešević

06. 09. 2020. 000000 11:40

Foto: Pixabay

Lekari su definisali spisak simptoma korona virusa kod dece, koji podrazumeva visoku temperaturu, novi, uporni kašalj i gubitak ili promene u čulima ukusa i mirisa. Ipak, istraživanje britanskih naučnika sa uinverziteta u Belfastu pokazalo je da su probavni problemi upravo glavni simptom ovog virusa kod dece, odnosno nervozni želudac.

Pročitajte još: PREDLAŽEMO recept za izletnike: Čorba od ČIČKA, kafa od MASLAČKA, a namaz od OVE biljke

- Proliv i povraćanje su bili precizniji pokazatelj od, recimo, kašlja pa čak i promena u čulima ukusa i mirisa - objašnjava Tom Voterfild, autor studije.

Pročitajte još: Sprečite pojavu teške bolesti: Ovo je 5 čajeva protiv KANCERA i svima su dostupni

Fokus roditelja mora biti na praćenju problema sa probavom i gubitkom apetita kod dece

Ovaj nuačnik ukazao je i da se pomoću dosad prepoznatih simptoma infekcije korona virusom, zaraza precizno može utvrditi u 76 odsto slučajeva simptomatične dece, ali kad se dodaju i problemi sa probavom, onda pouzdanost dijagnostike ide i do 97 odsto.

Pročitajte još: Ruski naučnici OTKRIVAJU: Ovaj KOROV pomaže u lečenju KORONE!

Studija je obuhvatila 990 dece zdravstvenih radnika. Naučni tim je otkrio da 68 dece ima antitela na korona virus i da su preležali bolest. Ipak, samo polovina imala je simptome. Covid-19 te da su preboljela bolest. Od njih je samo polovina imala simptome.


Foto: Depositphotos

Neki simptomi su bili uobičajeni: 31 odsto imali je temperaturu, 18 odsto glavobolju, 19 odsto želudačne tegobe, proliv, povraćanje i grčeve. Kod dece koja nisu imala antitela, ovi simptomi su se javljali u tri odsto slučajeva.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

Gubitak apetita je jasan simptom

Drugi tim istraživača sa jednog koledža u Londonu sproveo je studiju na 250.000 dece i rezultati su se poklopili sa prethodnim istraživanjem. Ipak, ova studija je utvrdila da je gubitak apetita mnogo precizniji simptom korona virusa za razliku od kašlja, koji je učestaliji kod odraslih.

- Gubitak apetita koji je čest i kod običnih viroza, posebno je izražen kod dece, pored želudačnih problema - objašnjavaju u studiji. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU