Spasila je CARICU: Crkva danas slavi POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE

Kristina LJubisavljević

13. 09. 2020. 000000 09:40

Foto: Pixabay

Po uspeniju svome Sv. Bogorodica dala je svoj pojas Apostolu Tomi. Taj pojas kasnije je prenet u Carigrad i čuvan u zapečaćenom kovčegu u Bogorodičinoj crkvi Vlaherni, zadužbini carice Pulherije. I nikad se nije otvarao ovaj kovčeg sve do vremena cara Lava Mudroga (886 - 912).

Supruga Lavova, carica Zoa, duševno oboli, i prema nekom tajanstvenom viđenju poželi ona, da se na nju metne pojas sv. Bogorodice. Car umoli patrijarha, te se kovčeg otvori, pojas iznese i stavi na bolesnu caricu. Carica odmah ozdravi. U spomen toga čuda ustanovi se ovaj praznik.

Jedan deo toga pojasa nahodi se u Gruziji u Zugdidu. Na ime: ćerka cara Romana isceli se pomoću toga pojasa, pa docnije, kada je otac udade za cara Abuhaza Gruzijskog, ona ponese jedan deo toga pojasa sobom. Po zapovesti ruskog cara Aleksandra I sagrađena je naročita crkva u Mingreliji u Zugdidu, gde se čuva taj deo čudotvorne odeće sv. Bogomatere.

Pročitajte još: SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Patrijarh Pavle upitao monaha zašto ĆUTI, a nakon toga je usledila KAZNA

Tropar (glas 8):

Vladičice prisnođevo, pokrove ljudi, rizu i pojas prečistoga tvoga tela, kao silan omotač si darovala gradu tvome. I po besemenom rođenju tvome ostala si đeva: Od tebe se i priroda i vreme obnavljaju. Zato te molimo, da mir gradu tvome daruješ, i dušama našim veliku milost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU